Irak Gündemi: 29 Ekim-4 Kasım 2018

Siyaset

Başbakan Adil Abdülmehdi’nin parlamentoya sunduğu 14 bakan göreve başladı. Ancak sekiz bakan henüz atanmadı. Ataması yapılmayan bakanlıklar arasında Savunma, İçişleri, Adalet, Planlama, Kültür, Yüksek Öğretim, Eğitim ile Göç ve Göçmenler Bakanlıkları bulunmakta. Söz konusu bakanlıklar için aday gösterilecek kişiler için 6 Kasım tarihinde gerçekleşmesi beklenen parlamento oturumunda oylamanın yapılması bekleniyor. Bakanlıklar için henüz anlaşmaya varılamadığı konuşulmaktadır. Bu nedenle 6 Kasım’da gerçekleştirilecek oturuma rağmen atanması yapılamayan bakanların belirlenmesi ertelenebilir.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, Türkmenler arasında tanınırlığı olmayan ve istenmeyen kişilerin kabineye sokulmak istendiğini söyledi. Salihi, bakan ve cumhurbaşkanı yardımcılığı için sundukları adayların kabul edilmek istenmediğini söyledi. Irak’ın asli unsurlarından olan Türkmenler, siyasi karar alma süreci içinde yer almak istemektedir. Türkmenler nezdinde bu talebin kabul edildiğinin anlaşılması için en büyük Türkmen siyasi oluşumu olan Irak Türkmen Cephesi’nin talepleri göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Güvenlik
Irak’ın Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde bir mühimmat deposunda patlama meydana geldi. Patlamada 12 kişi yaralandı. Tuzhurmatu Kaymakamı Hasan Zeynel Abidin, patlamanın sebebinin henüz belirlenemediğini ve patlamadan dolayı can kaybı yaşanmadığını açıkladı.

Selahaddin Valisi Ammar Cuburi’nin içinde bulunduğu araç konvoyu Beyci yakınlarındayken yol kenarına önceden yerleştirilen bomba patlatıldı. Vali Cuburi’nin iki koruması yaralandı. IŞİD’in hücrelerinin bulunduğu Selahaddin vilayetinde insanları tedirgin etmek amacıyla terör eylemleri gerçekleştirilmektedir.

 

Ekonomi
Karar Koalisyonu Lideri ve Irak Cumhurbaşkanı eski Yardımcısı Usame Nuceyfi, 2019 yılı bütçesinde Ninova vilayeti için ayrılan payın yeniden gözden geçirilmesi için Federal Yüksek Mahkeme’ye başvuracağını söyledi. IŞİD’in terör eylemlerinden en çok etkilenen vilayetlerden birisi olan Ninova ve Musul şehrinde insanların 2014 öncesi hayatlarına geri dönebilmesi için zarar gören altyapının onarılması gerekmektedir. Bütçeden yeterli pay ayrılmaması durumunda vilayetin sosyal yapısında oluşan zararın onarılması mümkün olmayacaktır.

Iraklı yetkililerin açıkladığına göre Irak, ABD’nin İran’a uygulayacağı ambargodan şartlı olarak muaf tutulacak. Buna göre iki ülke arasında doğalgaz ve gıda ticaretinde dolar yerine farklı para birimleri kullanılacak. Irak’ın en büyük ticari ortaklarından birisi olan İran’a uygulanan ambargolar dolaylı olarak Irak’ı da etkilemektedir. İlerleyen süreçte İran’a uygulanan ambargoların başlaması ile Irak ekonomisi de artan düzeyde etkilenecektir. Ancak Irak’ın ambargodan muaf tutulması göreceği zararı azaltabilir.

 

Sosyal Hayat
Temmuz 2017’de terör örgütü IŞİD’in işgalinden kurtarılan Ninova vilayetine yaklaşık 70 bin Hıristiyan geri döndü. Şehirde IŞİD kontrolü ele geçirmeden önce Musul’da 120 bin Hıristiyan yaşıyordu. Evlerinden olan Arap ve Türkmenler, Asuri ve Keldaniler gibi yaşamlarını sürdürmeleri için gereken temel hizmetler sağlanamadığı için henüz evine dönemedi.