Panel

Irak’ta PKK Varlığı ve Türkiye’nin Terörle Mücadelesi Paneli

2011’de Suriye’de yaşanan olayların ardından terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde sağladığı kazanımlarla birlikte PKK’nın bölgedeki aktivitesinin arttığını gözlemlemek mümkündür. Terör örgütü PKK, Türkiye içerisindeki eylemlerini hızlandırırken, “terör örgütü IŞİD’le mücadele üzerinden” uluslararası destek bulan PYD’nin sağladığı avantajdan da faydalanmıştır. Buna karşılık olarak Türkiye’nin yıllardır süren terörle mücadelesi, 24 Ağustos 2016’da başlatılan ve 29 Mart 2017 tarihinde tamamlanan Fırat Kalkanı Harekatı ile farklı bir nitelik kazanmış, Suriye topraklarında Azez-El-Bab-Cerablus üçgeninin IŞİD’den temizlenmesi ile Türkiye’nin güneyinde oluşan terör koridoruna karşı ilk alan kontrolü hamlesi olmuştur. Bu anlamıyla Türkiye’nin terörle mücadeledeki harekat tarzında net bir değişim yaşandığı söylenebilir. Bununla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri başka bir ülkede ilk kez yabancı silahlı güç unsurlarıyla müşterek bir operasyon yürüterek de terörle mücadelede yöntemlerini çeşitlendirmiştir. Nitekim Suriye’nin kuzeyindeki Afrin’de bulunan terör örgütü PKK/YPG’ye yönelik 20 Ocak 2018’de başlatılan ve 18 Mart 2018 tarihinde tamamlanan Zeytin Dalı Harekatı da aynı şekilde yürütülmüş ve burada da kontrol sağlanmıştır.
Ancak bu süreçte PKK, Irak’ta da etkinliğini arttırma, hareket alanı yaratma ve genişletme çabası içerisine girmiştir. PKK, IŞİD’in Haziran 2014’te Musul’u ele geçirmesinden sonra Irak’ta yaşanan istikrarsızlık, otorite ve güç boşluğu neticesinde, Irak’ın kuzey batı ucundaki Sincar’dan Bağdat’ın doğusundaki Hanekin’e kadar uzanan hat boyunca, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) hakim olduğu ve kontrol altında tuttuğu topraklarda etkinlik sağlamıştır. IŞİD’le mücadele bahanesiyle başta Sincar olmak üzere Kerkük ve çevresinin yanı sıra, Tuzhurmatu ve Hanekin’de de PKK’nın üslendiği bilinmektedir. Gelişmelerin seyrine bakıldığında PKK’nın Irak’taki varlığının yarattığı tehdidin boyutlarının giderek büyüdüğü görülmektedir. Nitekim, Duhok'un Amediye ilçesine bağlı Şeladize kasabasındaki TSK üs bölgesine yönelik PKK’lı teröristler ve yandaşları tarafından bir saldırı gerçekleşmiştir. Buna karşılık Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ın kuzeyinde PKK’ya karşı yoğun operasyonlar yürütmektedir. Bu operasyonların bölgesel ve dönemsel farklılıklar göstermekle birlikte devam etmesi beklenmektedir. Ancak bu noktada bölgedeki PKK varlığı hem Türkiye hem de bölgedeki diğer aktörler açısından bazı çıkmazlara yol açmaktadır. Hatta PKK’nın Irak’taki varlığı, Irak Kürtlüğüne dahi zarar vermekte, Kürtler arasında ayrışmaya yol açmaktadır. 
Öte yandan PKK’nın Irak’taki varlığı sadece askeri bir tehdit değildir. Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliği açısından da bir tehdit konumundadır. PKK’nın özellikle sivil yerleşim alanlarına inerek, sivil halk arasında etkinlik kazanmaya çalışması, Irak halkı üzerinde tehdit ve baskı oluşturduğu gibi, Irak’ın egemenliğini de ihlal etmekte ve Türkiye-Irak ilişkilerinin geliştirilmesinin önünde engel teşkil etmektedir.
Bu noktada PKK’nın son saldırısının ortaya koyduğu gibi Irak’taki PKK tehdidin boyutları ve Türkiye’nin terörle mücadelesinin ele alınacağı bu panelde ele alacaktır.

01 Şubat 2019, Cuma
14.30 – 16.30

Açılış Konuşması ve Moderatör
Ahmet Uysal, ORSAM Başkanı

Konular ve Konuşmacılar
Hamza Şerif, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı Nahrain Araştırma Merkezi eski Direktörü
Irak’ın PKK’ya Bakışı

Murat Aslan, SETA Güvenlik Çalışmaları Araştırmacısı
Türkiye’nin Terörle Mücadelesi

Bilgay Duman, ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü
Irak’taki PKK Varlığı

Yer : ORSAM KONFERANS SALONU (Mustafa Kemal mh. 2128. Sk no:3)
Türkçe-İngilizce simultane tercüme yapılacaktır.