Körfez Gündemi: 14-20 Ocak 2019

Suudi Arabistan
Pazartesi günü Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, medyada yer alan Suudi Arabistan’ın Şam Büyükelçiliğini tekrar açacağına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Pazartesi günü Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yemen’de askeri operasyonların azaltılmasında ve çatışmanın çözümünde BM’nin etkin rolünün önemine vurgu yaptı. İsveç Anlaşması’nın uygulanmasının temel öncelik olduğunu belirten Pompeo, Hudeyde’de varılan ateşkesin devam etmesini ve bölgeden silahlı unsurların çekilmesinin önemine değindi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı, ülkesinin BAE ve Umman ile doğalgaz üzerine bölgesel bir ağ kurabilmek için görüş alışverişi yaptıklarını belirtti. Aramco’nun doğalgaz kaynaklarını geliştirmek için çalışmalar yürüttüğünü belirten bakan, bu çalışmaların amacının öncelikle yerel talepleri karşılamak daha sonra da gaz ihraç etmek olduğunu ifade etti.

Birleşik Arap Emirlikleri
Bahreyn ve Umman’da petrol ve gaz arama faaliyetleri gerçekleştirecek olan İtalyan Eni şirketi, BAE’de de Tayland şirketi PTTEP ile birlikte arama faaliyetleri gerçekleştirmek üzere anlaşmaya vardı. PTTEP ve Eni şirketleri arama faaliyetleri için 230 milyon dolar harcayacak. Tayland ve İtalya şirketleri anlaşmalarını BAE’nin petrol şirketi ADNOC ile yaptılar.

Katar
Katar Dışişleri Bakanı Abdulrahman el-Sani, Katar’ın Suriye’nin Arap Birliği üyeliğine karşı çıkacağını söyledi. Bunun yanında, Şam’daki büyükelçiliğin yeniden açılmasının söz konusu olmadığını ve Suriye rejimi ile ilişkileri normalleştirmeye gerek olmadığını belirtti. Aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri Şam’daki büyükelçiliğini tekrar aktif hale getirmiş, Bahreyn’den de aynı doğrultuda açıklamalar gelmişti.

ABD’li yetkililere dayandırılan haberde, ABD’nin Katar’ın sıvılaştırılmış doğalgaz üretimini işaret ederek, Avrupa’nın Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmadaki rolüne vurgu yaptığı dile getirildi. ABD’nin, Almanya ve diğer ülkeler nezdinde Rus gazını değil, ABD ve Katar tarafından ihraç edilen gazı almaları yönünde diplomasi yürüttüğü dile getiriliyor. Şu an için Rusya’dan ithal edilen gaz oranı Avrupa’nın toplam ihracatının %60’ını karşılıyor. Avrupa’nın bu bakımdan en büyük tüketicisi ise Almanya.

Katar Afrika Boynuzu ülkelerinden Somali’ye 68 zırhlı araç bağışladı. Somali, Körfez krizinde taraf tutmayan bölge ülkelerinden biri olması ile öne çıkmıştı. Son dönemlerde liman projeleri ve askeri üsler sebebiyle BAE ile ilişkilerinde gerginlikler yaşayan Somali’nin Katar’dan askeri yardım alması Somali’nin güvenliği için önem arz ediyor.

Yemen
Yemen askeri yetkililerini hedef alan ve bazılarının yaralanmasına neden olan insansız hava aracı saldırısından sonra, Husi temsilciler daha fazla insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirebileceklerini duyurdular.

Dünya Gıda Programı (WFP)’nin yaptığı açıklamaya göre, Hudeyde ateşkesi sayesinde Yemen’deki bölgelere 3,000 tondan fazla gıda yardımı yapıldı.

Kuveyt
Üst düzey yetkililere dayandırılan haberde Kuveyt’in önümüzdeki on yılda havacılık sektörüne 20 milyar dolar yatırım yapmayı planladığı belirtiliyor. Yatırımların Kuveyt Uluslararası Havaalanı’nın kapasitesini geliştirmek ve ilgili işler için kullanılacağı belirtiliyor.

Bahreyn
Bahreyn Petrol Bakanı Muhammed bin Halife el-Halife, İtalyan şirketi “Eni” ile bir Mutabakat Zaptı imzaladı. Anlaşmaya göre İtalyan şirketi Bahreyn’in kuzey deniz bölgesinde petrol ve gaz arama faaliyetleri yürütecek. Bunun yanında ise, arama faaliyetlerinin yıl içinde başlayacağı açıklandı.

Umman
İtalya’nın Eni şirketi Umman ile petrol ve gaz arama faaliyetlerine ilişkin ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre İtalyan Eni şirketi, 8,524 kilometrekarelik alanda Umman’ın devlet şirketi ile birlikte arama faaliyetleri gerçekleştirecek