Körfez Gündemi: 4-10 Mart 2019

Suudi Arabistan
Suudi Arabistan, 47 üyesi bulunan BM İnsan Hakları Konseyi’nin ağır eleştirilerine maruz kaldı. Eleştiriler, ülkede tutuklu bulunan kadın aktivistlerin serbest bırakılmaması ve Cemal Kaşıkçı cinayetini çözmek için yürütülen soruşturmada Suudi Arabistan’ın işbirliği yapmaması üzerine odaklanıyor. 2006 yılında kurulan BM İnsan Hakları Konseyi’nin Suudi Arabistan’a karşı ilk kez bu kadar sert bir tavır aldığı belirtiliyor.

Almanya, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonra Suudi Arabistan’a geçici olarak silah satmama kararı almıştı. Almanya hafta içinde 9 Mart 2019 tarihine kadar geçerli olan kararı mart ayı sonuna kadar uzattığını belirtti. Almanya’nın Suudi Arabistan’a silah satmama kararı, Suudi Arabistan’ın Yemen iç savaşındaki rolü ile ilgili olduğu biliniyor.

2017 yılında ABD Başkanı Trump ile veliaht prens Muhammed bin Selman’ın görüşmesinde 10 yıllık süreç içerisinde tamamlanmak koşuluyla 110 milyar dolarlık askeri teçhizat alımı konusunda anlaşmaya varılmıştı. Bu anlaşmanın bir parçası olan füze savunma sistemi THAAD’ın ilk teslimatı gerçekleşti. THAAD füzelerinin toplam maliyeti 15 milyar dolar olarak belirlenmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri
BAE’de petrol sektörü dışındaki şirketlerin, son on yıl verilerine göre en çok işçi çıkardıkları bir döneme girdiği belirtildi. Konuyla ilgili yayınlanan raporda BAE’de bulunan yabancı işçilerin hayat pahalılığından ve maaşlarının geç yatması konusundan yakındıkları belirtildi. BAE’nin ekonomik durgunluğa girmekte olduğu yorumları, ülkenin 2014 yılında petrol fiyatlarının ani düşüşü sonucu yaşadığı krizi akla getirdi. Uluslararası Para Fonu’nun tahminleri Dubai’nin 2020 yılında ev sahipliği yapacağı World Expo forumundan sonra yatırımların artacağını öngörse de BAE’nin korumacılığın ve jeopolitik risklerin arttığı bu ortamda dış faktörler sebebiyle ekonomik sıkıntılar yaşayabileceği belirtiliyor.

Hafta içinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Körfez ülkelerini ziyaret turuna çıktı. Lavrov bu ziyaret kapsamında BAE başkenti Abu Dabi’yi de ziyaret etti. Lavrov, Abu Dabi ziyaretinde Suriye konusunda Türkiye ile işbirliğine devam edileceğini belirtti.

Katar
Katar ve AB Komisyonu arasında imzalanan havacılık anlaşması, AB’nin Körfez ülkelerindeki ortakları ile bu alanda imzaladığı ilk anlaşma oldu. Anlaşma Katar ve AB arasındaki uçuşları yeniden düzenleyecek. Anlaşma Katar ve AB’nin kendi sistemleri içindeki prosedürleri yerine getirdiği zaman yürürlüğe girmiş olacak. Bu anlaşma öncesinde Katar ve AB üyeleri arasındaki 27 anlaşmaya dayalı olmak üzere yıllık 7 milyon yolcuyu kapsayan bir hava trafiği söz konusuydu.

Yemen
Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yamani ile bir görüşme gerçekleştiren İngiliz Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, çatışmanın taraflarının Hudeyde Ateşkesi’ne uygun davranmamaları halinde iç savaşın daha da kötüye gidebileceğini ve Husiler Hudeyde’den çekildikleri zaman Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun Hudeyde’yi kuşatmaması gerektiğini söyledi.

Kuveyt
Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Nasır Sabah el-Ahmed el-Sabah, ülkesinin Irak sınırında şehirler inşa etmeye başladığını belirtti ve Kuveyt-Irak arasında bir “serbest bölge” kurulabileceğinin sinyallerini verdi. El-Sabah kurulacak olan şehirlerin ve serbest bölgenin hem Irak’a hem de Kuveyt’e faydalı olacağını belirtti.

Bahreyn
Uluslararası Para Fonu (IMF), Bahreyn ekonomisinin 2019 yılında yüzde 1,8 büyüyeceğini tahmin etti. Bahreyn’in bütçe açığını kapatacak önlemler arasında, 2018 Ekim ayından itibaren 5 yıllık bir zaman dilimi içerisinde Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt’ten gelecek 10 milyar dolarlık bir yardım paketi de bulunuyor.