Kuzey Afrika Gündemi: 22-28 Ekim 2018

Marakeş Enerji Haftası kapsamında yenilenebilir enerji alanındaki aktörler bir araya gelip Kuzey ve Batı Afrika’da elektrik projelerinin son durumunu tartışacak. Etkinlikte özel ‘Doğal Gaz’da Seçenekler’ oturumu düzenlenecek.

‘Africities’ Afrika ülkeleri, iş, sağlık, su ve enerjiye erişim, kapsayıcılık başlıkları altında, seçimle göreve gelmiş katılımcıların Fas’ta bir araya geldiği sürdürülebilir şehircilik ve yerel yönetim zirvesinde buluşacak.

Tunus, Afrika Ekonomi Komisyonu’nun Devletlerarası Uzmanlar Komitesi’ni (ICE) ağırlayacak. Kuzey Afrika bölgesinin ihtiyaç duyduğu, üretimi düzenleyen protokoller ve kalite istatistiklerinin üretilmesi için veri ekosistemleri kurulması tartışılacak.


Batı Sahra ve Polisaryo Cephesi
Alicante/İspanya Şehir Konseyi Sahra halkının bağımsızlık ve kendi kaderini tayin etme (self-determinasyon) hakkını savunan bir bildiri yayınladı. ABD diplomasisinin, geçen yıl uzatılması yönünde karar alınan BM Batı Sahra Referandumu Misyonu (MINURSO) için fonlamayı durdurma tehdidi karşısında, BM Genel Sekreteri Guterres bu durumun tüm bölge için istikrarsızlık ve tehlike arz edeceğini, 1991’den bu yana devam eden ateşkesin de bozulmasına yol açabileceğini belirtti.

Cezayir
Cezayir’in doğusunda, Sahra çöl bölgesindeki aşırı çevre kirliliği dünya basınının ilgisini çekmeye devam ediyor.  Cezayir’de, biri ülke kurumlarına hakaret etme, ikisi ‘karalama’ iddiasıyla üç gazeteci gözaltına alındı.

Emaziğ (Berberi) bölgesi Kabile’de bir lisede öğrencilerin Arapça dilinde eğitimi protesto etme amacıyla sokaklara dökülmesiyle başlayan süreç, sosyal medyada giderek daha çok ses getiriyor. Libya’dan Fas’a kadar yayılan Emaziğ milliyetçiliği Fransa tarafından destekleniyor.

Geçen hafta, Cezayir Meclisi’nde yapılan protesto sonucu görevinden ayrılmak zorunda bırakılan Boudja’nın ardından, Mouad Bouchareb yeni Meclis Başkanı seçildi. Boudja’nın görevinden ayrılmak istememesi üzerine Meclis’te başlayan eylem, muhalefet ve iktidar partisini karşı karşıya getirmişti.

Libya
Trablus’taki hükümetin (GNA) başkanı Serraç, Trablus’un güvenliğini sağlamak üzere birleşik polis kuvvetleri ve ordu oluşturulacağını duyurdu ve Libya Başkanlık Kuvvetleri’nin başına General Ziyaeddin Muhammed Hüseyin’i getirdi. BM Libya Misyonu Şefi Hasan Selame’nin ‘Trablus’taki askeri grupların, birleşik kolluk kuvvetleri ile yer değiştirmesine yönelik çalışıyoruz’ duyurusunu takiben, Serraç’in kararını onayladığını ve Trablus Güvenlik Planı’nın yürürlüğe konulmasını beklediğini duyurdu.

Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) ülkenin doğusunda yer alan Bingazi’de bir petrol ve gaz forumu düzenledi. Trablus yönetimini tanımayan (LNA) Haftar liderliğindeki doğu yönetiminin kontrolü altındaki Bingazi’de düzenlenen etkinlik, 2014’teki şiddetli iç çatışmalardan bu yana bölünmüş olan ve özellikle doğal gaz ve petrol alanlarının kontrolü için rekabet eden Libya’da düzenlenen ilk ulusal forum oldu.

Kasım ayında İtalya’nın Palermo şehrinde düzenlenecek Libya Konferansı’ndan önce tüm karşıt tarafları bir araya getirmeye çalışan BM Libya Misyonu Şefi Hasan Selame, ülkenin doğusundaki askeri yönetimin (LNA) lideri Hafter ile görüşmek üzere Doğu Libya’yı ziyaret etti. LNA Sözcüsü, Hafter’ın İtalya’daki görüşmelere katılmaya hazır olduğunu vurguladı. Görüşmeleri Rusya’nın da desteklediğini belirten İtalya Başbakanı, ülkenin güney sınırından Libya’ya giriş yapan Çadlı çetelerle mücadelede, LNA’nın gereken ‘hava saldırısı desteğini’ alacağını söyledi.


Tunus
Tunus Başbakanı Yusuf Cahid, partiler ve Tunus Genel İş Sendikası’nın baskısını kontrol altına almak için hükümetinde kapsamlı bir görev değişikliği teklif etmeye hazırlanıyor. Nidâ Tunis’e karşı, Ennahda Partisi bu yönde bir değişiklik yapılmasını reddediyor. Sendika ise, mevcut hükümetin toplumdaki gerginliği gideremediği ve ekonomi reformlarında başarısız olduğu gerekçesiyle gitmesi gerektiğini savunuyor.

Tunus Hükümeti, uluslararası piyasadaki rezervlerin bir yıl içinde fazla miktarda azalması üzerine, hesaplanmış bir hamleyle 500 milyon avro değerinde tahvil açığa çıkardı. Hükümetin amaçlarından biri, bu miktar ile bütçeyi dengelemek.Tunus, Avrupa

Komisyonu ile toplamda 270 milyon avro değerinde finansal destek anlaşması imzaladı. Bu anlaşmalar; enerji geçişi, vergi reformu, sosyoekonomik ve dayanışma teşviki, dış ticarette rekabet başlıklı dört gruba ayrılıyor. Yasadışı ticaretin küresel çevre endeksine göre Tunus, 84 ülke içinde 53. Sırada yer alıyor.


Moritanya
Moritanya, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan konsolosluğuna girdikten sonra kaybolması ve öldürüldüğünün ortaya çıkmasını izleyen süreçte, Suudi Arabistan’ın söylemlerini destekler nitelikte arka arkaya bildiriler yayınladı ve Suudi adaletine güvendiğini belirtti. Kıtlık Erken Uyarı Sistemleri Ağı, Moritanya’nın insani ihtiyaçlarını karşılayabilme kapasitesinin yetersiz olduğunu nitelendirdi. Kıtlık ve yoksullukla boğuşan Moritanya, doğal kaynaklarını etkili kullanamıyor.