Analiz

Mekong Nehri Suları Üzerinde İşbirliği ve İhtilaf

Mekong Nehri, Güneydoğu Asya’nın yaşam kaynağı olarak nitelendirilebilir. Nehir, Çin’de Tibet’in dağlık bölgesinden doğmakta ve altı ülke boyunca geçip Güney Çin Denizi’ne dökülmektedir. Mekong Nehri havzasında bulunun ülkeler Çin, Myanmar, Tayland, Laos, Kamboçya ve Vietnam’dır. Güneydoğu Asya boyunca Güney Çin Denizi’ne doğru akan Mekong Nehri, birçok insan için ve Mekong Nehri havzasında bulunan ülkeler için büyük bir önem taşımaktadır.

Mekong Nehri havzasının membasında bulunan Çin, hidroelektrik enerjisi üretmek için büyük su kaynaklarını geliştirme projelerine başlamıştır. Söz konusu su kaynaklarını geliştirme projelerine dair çok düşük eğitim, altyapı ve endüstrileşme düzeyi nedeniyle yaşamak için nehrin ana ve yan kollarına bağımlı olan aşağı kıyıdaş ülkelerde yaşayan insanlar üzerinde bu planların olumsuz etkileri olabileceği iddiaları mevcuttur. 

Mekong Nehri havzasının kendine özgü hidrolojik döngüleri, havza ülkelerini depolama yapılarının ortak inşaasına zorlamaktadır. Depolama yapıları zararlı sellere neden olan büyük taşkınları düzenlemede, kurak mevsimde yapılan sulamalar için su depolamaya ve hidroelektrik üretimine olanak vermektedir.

1995 yılında bir anlaşma ile Aşağı Mekong havzası ülkeleri tarafından kurulan Mekong Komisyonu, havzayı sürdürülebilir bir biçimde geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte, kıyıdaş ülkeler farklı önceliklere ve Mekong Nehri sularının kullanımı için farklı politikalara sahiptirler.