Suriye Gündemi: 12-18 Kasım 2018

Uluslararası Suriye Gündemi
Rus casus uçağının 17 Eylül 2018’de düşürülmesi sonrası ilişkileri gerginleşen Rusya ve İsrail’in liderleri Putin ve Netanyahu, olaydan sonra ilk kez 11 Kasım 2018’de 1. Dünya Savaşı’nın 100. yıldönümü sebebiyle Paris’te bir araya geldi. Yapılan görüşmenin içeriği hakkında resmî açıklamalar yapılmamış olsa da Suriye ile ilgili bir görüşme olduğu tahmin edilmektedir. Netanyahu bu görüşmenin çok iyi geçtiğini ve çok önemli bir görüşme olduğunu söylemekle yetinmiştir.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey yaptığı açıklamada 2014’ten beri Suriye’de yerel ortağı olan PYD’nin PKK’nın bir uzantısı olduğunu bildiklerini fakat ülkesinin bu örgütü PKK gibi terör örgütü olarak görmediğini ifade etmiştir. ABD, bu çelişkili açıklama ile hem Türk hem de PYD tarafına aynı anda zeytin dalı uzatmaya çalışmıştır.

Bölgesel Suriye Gündemi
Ermenistan Savunma Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre Ermenistan askeri doktorlar ve mayın arama uzmanlarından oluşan bir grubu Suriye’ye gönderecektir. Halep’te yaşayan Ermeni kökenli nüfusa yardım amacı ile atıldığı iddia edilen bu adımın, askeri bir operasyonla ilgili olmayıp, tamamen insani bir yardım olduğu söylenmiştir. Trump’ın milli güvenlik danışmanı olan John Bolton’ın 25 Ekim 2018’de bu ülkeyi ziyareti sırasında bu konu ele alınmış ve şu anki ülkelerin dışında hiçbir ülkenin Suriye’deki iç savaşa dahil olmaması konusunda Ermenistan uyarılmıştır.

Fırat’ın doğusundan Türkiye’ye açılan taciz ateşlerine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin misliyle karşılık vermesi sonrasında benzer saldırı girişimlerinde bulunması muhtemel SDG’ye mukavemet için Haseke bölgesindeki Ra’as el-Eyn kasabasının karşısına TSK tarafından yeni güçler sevk edilmiştir.

Yerel Suriye Gündemi
Tel Abyad, ABD destekli terörist grup YPG tarafından IŞİD’den temizlenmiş olmasına rağmen bölgede yaşayan halk üzerindeki baskılar azalmamıştır. Büyük bir çoğunluğu Arap kökenli yerleşimcilerden oluşan Tel Abyad’ın YPG’den önceki nüfusu 300 bin civarındayken şu an bu nüfus 100 bin civarına inmiş durumdadır. Böyle bir tablonun oluşmasındaki temel faktör ise YPG’nin halk üzerindeki baskıcı politikaları ve onları göçe mecbur kılan faaliyetleri olmuştur.

Türkiye tarafından Fırat’ın doğusuna yapılan operasyonlar terör örgütü YPG’yi uluslararası destek aramaya itmiştir. YPG bu amaçla IŞİD’le mücadeleyi dondurduğunu açıklamıştır.

Muhaliflerce kurulmuş olan Geçici Hükümet ve Koalisyon Hükümetini tanımadığını ileri sürerek 2017’nin sonlarında İdlib’de kurulan Kurtuluş Hükümeti bayrağını değişme kararı almıştır. Bu karar bazı muhaliflerce tepki çekmiştir. Tepkinin temelinde ise Kurtuluş hükümeti bayrağının Suudi Arabistan bayrağı ile taşıdığı benzerlik olarak gösterilmiştir.

ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD hedeflerine yönelik Deyr ez-Zor’daki Hacin şehrinin Bukan bölgesine gerçekleştirdiği hava saldırısında 40 kişi etkisiz hale getirilmiştir. Öldürülenler arasında çok sayıda kadın ve çocuğun olduğu da haber kaynaklarınca aktarılmaktadır.