Suriye Gündemi: 26 Kasım-2 Aralık 2018

Uluslararası Suriye Gündemi
Türkiye, Rusya ve İran’ın ortak inisiyatifiyle başlatılan Astana görüşmelerinin 11.’si, 28 Kasım 2018’de Kazakistan’ın Başkenti Astana’da yapılmıştır. Kazak Dışişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre bu görüşmenin ana hedefi İdlib için varılan mutabakatın devamlılığını sağlama olmuştur. Üç ülke temsilcilerinin yanı sıra BM’yi temsilen Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da görüşmelerde hazır bulunmuştur. BM’deki görevini çok kısa zaman içinde yeni temsilci Geir O. Pedersen’e bırakacak olan Mistura yaptığı açıklamada görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını çünkü Suriye’de oluşturulacak Anayasa Komitesi ile ilgili hiçbir somut adımın atılamadığını ifade etmiştir.

Suriyeli muhalifler tarafından yapıldığı ve Halep 100 sivilin etkilendiği iddia edilen kimyasal gaz saldırısı Rusya ve İran tarafından uluslararası gündeme taşınmak istenmiştir. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Zarif yaptıkları açıklamalarla Batının bu saldırılara kayıtsız kaldığını ifade etmişlerdir. Buna karşılık Pentagon’dan yapılan açıklamada Rusya’nın bu iddia üzerinden başka bölgelere saldırı için meşruiyet kazanma çabasında olduğu ima edilerek Rusya uyarılmıştır. Buna ek olarak Fransa Cumhurbaşkanı Makron’da böyle bir saldırının olduğunu dair hiçbir somut verinin olmadığını ifade etmiştir.

 

Bölgesel Suriye Gündemi
Rusya’nın S-300 hava savunma sistemlerini Suriye’ye yerleştirmesinden bu yana ilk defa 29 Kasım 2018’de İsrail tarafından Suriye’ye yönelik bir hava saldırısı gerçekleştirilmiştir. Bu saldırıda rejim güçlerine, İran’a ve Lübnan Hizbullah’ına ait 15 nokta vurulmuştur. Başkent Şam’ın güneyindeki Kişve bölgesinin yoğunluklu olarak hedef alındığı saldırı birtakım spekülasyonları beraberinde getirmiştir. Şam rejimi ve Rus kaynakları saldırı sırasında İsrail’e ait 1 uçak ve 4 füzenin düşürüldüğünü basın yoluyla duyurmuşlardır. Fakat bu durum İsrail tarafından reddedildiği gibi, Rusya’nın RIA haber ajansı da haberin içeriğini değiştirerek uçağın değil çeşitli İsrail unsurlarının düşürüldüğünü ifade etmiştir. Tüm bu spekülasyonların ötesinde, İsrail’in yapmış olduğu bu saldırı özellikle de Suriye’nin güneyindeki istikrarsız durumun uzun süre daha devam edeceğinin habercisi olmuştur.

Türkiye ile ABD’nin Münbiç etrafında ortak devriye yapma kararı almasından itibaren dördüncü devriye nöbeti Münbiç ile Cerablus şehirlerini ayıran Sajur Nehri etrafında yapılmıştır.

Arjantin’de düzenlenen G20 Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Buenos Aires’e hareket etmeden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda birtakım açıklamalar yapmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yapacağı görüşmede Münbiç meselesini ele alacaklarını ifade etmiştir.

 

Yerel Suriye Gündemi
Beyaz Baretler tarafından yapılan bir açıklamaya göre, İdlib’in kuzeyindeki silahtan arındırılmış bölgeye Suriye rejimi tarafından yapılan top atışları sonucunda 4 sivil hayatını kaybetmiştir.

Rejim kontrolündeki Halep’e yönelik yapıldığı iddia edilen zehirli gaz saldırısı sonrasında Rus savaş uçakları Hurras ed-Din ve Ensar ed-Din’e ait mevzileri bombalamıştır.

Türkiye tarafından başlatılan Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Operasyonlarından sonra terör örgütlerinden temizlenen bölgelere Türkiye’de ikamet eden Suriyeli mültecilerin dönüşü devam etmektedir. Son iki haftada 4,000 mültecinin Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçerek TSK tarafından güvenliği sağlanan bölgelere dönüş yaptığı bildirilmiştir.

Rus kaynaklarından yapılan açıklamaya göre Heyet Tahrir uş-Şam militanları Lazkiye’de yaptıkları saldırıda Suriye rejimi için çalışan dört görevliyi etkisiz hale getirmişlerdir. Daha sonra rejim kuvvetlerinin bu saldırganları etkisiz hale getirdiği yine Rus kaynakları tarafından ifade edilmiştir.

Suriye rejimi, Beşar Esad’ın talimatıyla hükümetteki bakanlardan dokuzunu değiştirmiştir. Bu değişiklikler içerisinde en çok göze çarpan ise 2011’de Suriye krizinin başladığı günden beri İçişleri Bakanı olan Muhammet el-Şar’ın görevinden alınmasıdır.