Panel

2019 Seçimlerinin Ardından Tunus

2011’de tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı etkisi altına ayaklanmalar Tunus’ta başlamıştır. Arap Baharı’na kadar otoriter bir rejimle yönetilen Tunus, Ben Ali rejiminin devrilmesinin ardından demokratik geçiş sürecini istikrarlı bir şekilde gerçekleştirebilen tek örnek olmuştur.

Eski Devlet Başkanı Essebsi’nin vefatıyla, genel seçimlerden sonra düzenlenmesi planlanan devlet başkanlığı seçimi öne alınmıştır. Seçimlerin arka arkaya düzenlendiği ülkede, Tunus’ın yeni Devlet Başkanı %72 oyla Kayis Said seçilmiştir.

Genel seçimlerde en yüksek oyu ise Ennahda Partisi almış, Ennahda’yı Nebil Karvi’nin partisi Tunus’un Kalbi izlemiştir. 217 koltuktan oluşan Tunus Parlamentosu’nda hükümet kurulabilmesi için farklı siyasi grupları bünyesinde bulunduracak bir koalisyon oluşturulması gerekmektedir.

2019 genel seçimleri ve Devlet başkanlığı seçimi, halkın Tunus siyasetine katılımındaki düşüşe (genel seçimlerde %41 katılım) ve büyük partilerin oylarındaki ciddi eksilmeye işaret etmektedir. Ayrıca 2014-2019 dönemindeki siyasi figürler sandıkta ağır kayıplar vermiş, genel seçimlerde en yüksek oyu alan Ennahda bile ciddi oranda oy kaybetmiştir.

Bu gelişmeler ışığında Arap Baharı’ sonrasında bölgede kaosa sürüklenmeden demokratik bir sisteme geçiş yapmayı başarmış tek ülke olan Tunus’u yeni siyasi aktörlerle birlikte neler beklemektedir?

 

24 Ekim 2019, 10:00-12:00
Açılış Konuşması

Prof. Dr. Ahmet UYSAL, ORSAM Başkanı

Moderatör
Dr. Gökhan BOZBAŞ, ORSAM Kuzey Afrika Çalışmaları Koordinatörü

Panelistler
Dr. Muhammed Hüseyin MERCAN, ORSAM Başkan Danışmanı

Abdennour TOUMI, ORSAM Kuzey Afrika Çalışmaları Uzmanı

Nebahat TANRIVERDİ, Araştırmacı

Yer
ORSAM Konferans Salonu

Panelin dili Türkçe ve İngilizce’dir. İngilizce’den Türkçe’ye çeviri yapılacaktır.