Panel

Buteflika Sonrası Cezayir Paneli

Her ne kadar dünya gündeminin ilk sıralarında yer almasa da Cezayir’deki gelişmeler yerel ve bölgesel düzeyde önemlidir. Çünkü çok geniş bir coğrafyaya yayılan Cezayir, petrol ve doğal gazı yanında altın ve uranyum gibi birçok doğal kaynağa sahiptir. Bu özellikleriyle yabancı lobilerin ve yatırımcıların dikkatini çektiği için, demokratikleşmesine ve bağımsızlığına karşı ciddi bir direnç vardır.

Cezayir’in gerçek anlamda demokratikleşmesi bölgeyi de etkileyecektir. Osmanlı ve Türkiye’ye karşı da oldukça sıcak olan Cezayir’in Filistin davasındaki hassasiyeti, Kuzey Afrika’nın ve Batı Akdeniz’in barış ve istikrarı açısından dikkat çekmektedir. Ülkenin göstermelik demokratik yönetimden gerçek demokrasiye doğru evirilmesi bölgede daha aktif olmasına yardımcı olacağı gibi, Fas ile arasındaki ihtilafları da aşabilecek potansiyele ulaşması anlamına gelecektir.

Son aylarda ülkeyi 20 yıldır yöneten Buteflika’nın yeniden aday olmaması için ortaya çıkan gösteriler dinmeyince Buteflika istifa etmek zorunda kalmıştır. Bu kritik ve dinamik süreçte yaşanan gelişmeleri daha iyi anlamak ve kamuoyunu bilgilendirmek adına alanında uzman isimler ORSAM panelimizde sizlerle buluşacaktır. Programda sizleri de aramızda görmekten memnuniyet duyacağız.

 

10 Nisan 2019 Çarşamba, 14.00

Moderatör
Doç. Dr. Hasan Duran, İstanbul Üniversitesi
Konuşmacılar
Prof. Dr. Ahmet Uysal, ORSAM Başkanı / İst. Üniv.
Dr. Sadık Hatti, Hamis Milliana Üniv., Cezayir
Sn. Abdel Nour Toumi, Gazeteci, Fransa / Cezayir
Sn. Jelal Khachib, Araştırmacı, Cezayir

Yer: İstanbul Üniversitesi SBF Konferans Salonu, Beyazıt Yerleşkesi, Fatih / İstanbul

Panel dili Arapça ve Türkçe'dir. Tercüme yapılacaktır.