İsrail-Filistin Gündemi: 13-20 Haziran 2019

Lindsay Graham’ın Temmuz ayında İsrail’e bir ziyaret daha gerçekleştireceği açıklandı. “Abd’nin, İsrail’e askeri katkılarını gözlemlemek üzere gerçekleştirileceği” belirtilen ziyarette Graham’ın, İsrail’in füze kapasitesi görmek istediği, bu yönde İsrail’e yapılan desteğin arttırılması gerektiğini düşündüğü ifade edildi. Abd’nin, İsrail ile ortak bir savunma anlaşması yapması gerektiğini ifade eden Graham, İsrail’in savunma ihtiyaçlarını görmek istediğini söyledi. Bunun yanında “İki Devletli Çözüm”’e olan desteği konusunda Graham, bunun tek çözüm yolu olduğunu, bölünmüş bir Filistin toplumuyla barış yapılamayacağını ama bu hedefe henüz uzak olunduğunun altını çizdi. Senatör Graham, Batı Şeria’nın ilhakı konusunda, İsrail’in buradaki bazı yerleşim yerlerinde bir anlaşma çerçevesinde varlığını sürdürebileceğini fakat şu an bunun (ilhakın) yapılması konusunda dikkatli olunması gerektiğine işaret etti.

Abd, Rusya ve İsrail’in ulusal güvenlik danışmanlarının bir araya geleceği üçlü toplantının 24-26 Haziran tarihlerinde, Kudüs’te gerçekleşeceği açıklandı. Abd’den John Bolton, Rusya’dan Nikolai Patrushev, İsrail’den Meir Ben-Shabbat’ın, bu toplantıda bölgesel güvenlik meselelerini ele alacağı belirtildi. Konuyla ilgili Başbakan Netanyahu, bölgenin istikrarı ve güvenliğine en büyük tehdidin İran’dan geldiğini iddia ederek, İran’ın, Suriye’deki varlığını genişletmeyi amaçladığını ve kendilerinin İran’ın bu saldırganlığına karşı en sert tedbirleri alacaklarını ifade etti. İran unsurlarının Suriye’den çıkarılmasının yanınızca İsrail’in amacı olmadığını iddia eden Netanyahu’nun, Suriye’de bütün yabancı orduların ayrılması ve iç savaş öncesi duruma dönülmesi gerektiği, bu konuya ilişkin bir ekip kurulması teklifini diğer ülkelere ilettiği bildirildi.

“Yüzyılın Anlaşması” olarak bilinen, Abd Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’in ön ayak olduğu çözüm planı yakın zamanda açıklanmayacak olsa da bununla paralel olarak kamuoyuna açıklanmayan bir planın hazırlandığı ve bunun Trump için daha fazla önem arz ettiği ve bu planın, 17 Eylül’de yenilenecek seçimlerde Netanyahu’nun yeniden kazanmasını sağlamayı amaçladığı iddia edildi. Bu konuda Kushner’in bazı detayları değiştireceği konuşulurken, “Yüzyılın Anlaşması”’nın kasım ayında açıklanacağı ve Trump’ın seçim kampanyasına başlayacağı iddia edildi. Trump’ın, Evanjelik tabanını Netanyahu’yu görevde tutmak için kullanacağı konuşulurken, Kushner’in de İsrail Meclisi Knesset dağıtılmadan önce Abd’nin, Netanyahu’ya desteği konusunda kendisiyle görüştüğü öne sürüldü.

Daha önce Başbakanlık konutuna yasal olmayan şekilde yemek servisi yaptırdığını, anlaşmalı olarak kabul eden Sara Netanyahu, nitelikli dolandırıcılık suçundan beraat ederken, kamu imkanlarının kötüye kullanılması suçundan 55 bin şekel ceza aldı. Sara Netanyahu’nun konuya ilişkin son sözü “Yeterince acı çektim” oldu.

Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid, Avigdor Lieberman’ın ortodoksları dışlayarak Mavi-Beyaz  İttifakı ve Likud arasında birlik hükümeti kurulması önerisini desteklediğini açıkladı. Bilindiği gibi İsrail Evimiz Partisi Lideri Avigdor Lieberman, kurulacak hükümete girmek için ortodoksların askere gitmesini öngören yasa tasarısının geçirilmesini şart koşmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun bu konuda ödün ver(e)memesi ile hükümet kurulamamış ve seçimlerin yenilenmesi kararı alınmıştı.

Taberiye belediye başkanı Ron Kobi, Seküler Sağ adlı bir partiyle Knesset seçimlerine katılmaya hazırlanıyor. Kobi, bütçeyi geçirmek için belediye meclisinde yeterli oyu sağlayacak desteği bulamamış ve şehir, içişleri bakanlığının kendi kaderiyle ilgili kararı vermesini bekliyordu. Burada dikkat çeken konu ise Ron Kobi’nin kurduğu partinin, ortodokslar konusunda dik durarak anketlere gore oylarını yükselten Avigdor Lieberman’ın hitap ettiği kitleye yönelmesi ve oyları böleceği şeklindeki yorumlar oldu.

İsrail ve Filistin Hükümetleri’nin, Bahreyn’de, İsrail-Filistin barışı ile ilgili düzenlenecek konferansa davet edilmeyeceği açıklandı. Amerikalı üst düzey bir yetkiliye dayandırılan habere göre, konferansta sorun hakkında katılımcı ülkelerin ekonomik vizyonları tartışılacak, fakat politik konulara girilmeyecektir. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Ürdün, Mısır ve Fas ve bazı Avrupa ülkeleri katılması muhtemel ülkeler arasında gösterildi.

Filistin Hükümeti yetkilileri, İsrail’le devam eden vergi geliri krizi ve dış yardımların azalmasıyla beraber Filistin Hükümeti’nin iflas etmesinin söz konusu olduğunu belirtertek uyardı. Bunun, Filistin Otoritesi’nin, Oslo Barış Süreci ile kurulduğundan beri karşılaştığı en büyük finansal kriz olduğu belirtiliyor. İsrail’in, Filistin Otoritesi’nin, şehit ve ceza evinde bulunan bireylerin yakınlarına sağladığı yardımlar dolayısıyla Filistin vergi fonundaki gelirleri kesintiye uğratması neticesinde , Filistin Otoritesi, eksik hiçbir meblayı kabul etmeyerek, fonun, eksiksiz bir şekilde kendilerine transfer edilemesi gerektiği konusunda israrcı olduğu bildirildi.