Analiz

Karikatürlerin Dilinden Arap Baharı - 1

Tunus’ta Aralık 2010’da başlayan halk ayaklanmasının 23 yıllık Bin Ali iktidarını sona erdirmesi ve Bin Ali’nin ülkeden ayrılmasına neden olması bölge ülkelerinde iktidar değişikliği yanlısı kitleleri harekete geçirmiş ve bölgesel anlamda büyük yankılar uyandırmıştır. Tunus’taki değişimin ardından Mısır’da, Hüsnü Mübarek’in yoğunlaşan halk muhalefeti ve isyanları neticesinde koltuğunu terk etmesi, değişimden yana bölgede esen dalgayı daha da derinleştirmiştir. Tunus ve Mısır’daki gelişmelerin yarattığı değişimin mümkün olduğuna dair algı kısa sürede Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde karşılık bulmuş; Cezayir, Fas, Libya, Yemen, Bahreyn, Suudi Arabistan, Ürdün, İran, Suriye ve Irak’ta protesto gösterileri başlamıştır.

Öte yandan Tunus’ta ve Mısır’da değişim sürecinin istikrar, güvenlik ve ekonomik sorunlar ile karşı karşıya kalması da sürecin geleceğine dair soru işaretlerini doğurmaktadır. Tunus’ta ve Mısır’da yapılması planlanan Parlamento ve Başkanlık Seçimleri’nin tarihlerinin henüz netleşmemiş olması ve her iki ülkenin ekonomilerinin ağır darbe alması bölgede barışçıl dönüşüm açısından bazı riskleri ortaya çıkarmaktadır. Tunus ve Mısır’daki gelişmelere ek olarak Libya’daki durum belirsizliğini korumaktadır. Uluslararası müdahaleye rağmen Kaddafi ve ona sadık güçler ile muhalifler arasındaki iç savaş devam etmektedir. Benzer bir şekilde Yemen’de de çatışmalar sürmekte ve ülkenin siyasi geleceği belirsizliğini korumaktadır. Suriye’deki durum ise askeri birliklerinin Hama’ya girmesi ile derinleşmiş ve uluslararası toplumun tepkisini arttırmıştır.

Her ülkenin kendi iç dinamikleri ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği gerçeğinin yanı sıra demokrasi, insan hakları, özgürlük, onur, yolsuzluk, yoksulluk ve ekonomik sıkıntılar temel temalar olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Barışçıl sokak gösterileri ile Tunus’ta başlayan Arap Baharı, bölge gündemine değişimden istikrarsızlık ve iç savaşa kadar pek çok gelişmeyi taşımıştır. Değişim yanlısı kitlelerin durumu, gerçekleştiği ülkeye göre şekillenmekte ve bölgesel etkileri de bu paralelde olmaktadır. Bugüne kadar bu ülkelerde yaşanan süreçlere dair pek çok tartışma yazılı ve görsel basında geniş yer almıştır. Öte yandan çizginin ve mizahın bu gelişmelere dair algısının farklı bir bakış açısı kazandıracağı düşüncesi ile bölge basınından derlediğimiz karikatürlerden oluşan “Karikatürlerle Arap Baharı” başlıklı çalışmayı sizlerle paylaşmaktayız.