Kuzey Afrika Gündemi: 22-28 Temmuz 2019

Libya
Serrac, Nisan ayında Hafter’in Trablus’u ele geçirmek üzere başlattığı askeri operasyonun sekteye uğrattığı politik uzlaşı sürecine devam etmek üzere Birleşmiş Milletler Hasan Selame ile bir araya geldi. Bu gelişmeden kısa süre sonra, Hafter’e bağlı kuvvetler Trablus’un batısındaki bir hastaneye hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 5 doktor hayatını kaybetti. 

Birleşmiş Milletler, Libya’da yakın zamanda saldırıya uğrayan Tarhuna göçmen merkezinden yola çıkarak ülkede usulsüz bir şekilde göçmen denetim merkezlerinde tutulan göçmen ve mültecilerin durumuna dikkat çekti.

Mısır
Kahire’ye uçuşlarını askıya alan İngiliz Havayolları (British Airways), bir hafta sonra yaptığı açıklamada, İngilltere’den Kahire’ye uçuşlara devam edeceğini duyurdu. Geçen hafta, güvenlik değerlendirmesi sonucunda verilen askıya alma kararı, Mısır Sivil Havacılık Kurumu’nun başkanı tarafından kınanmış ve tamamen politik bir karar olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.

Uluslararası Af Örgütü, Mısır’da rejimin muhaliflere uygulanan katı şartlı tahliye koşullarıyla ilgili bir rapor yayınladı.

Mısır Göç Bakanı Nabila Mekram, geçen hafta sosyal medyada ve haber kanallarında paylaşılan bir videoda, Kanada’da bulunan sürgündeki Mısır vatandaşlarını Mısır’a yönelik eleştirileri nedeniyle tehdit etmiş, bu eleştirilerin ‘kesileceğini’ belirtmişti. Mekram bu hafta yaptığı açıklamada sözlerinin çarpıtıldığını ve şiddeti destekleyen herhangi bir eylemi kast etmediğini ileri sürdü.   

Cezayir
Cezayir Devlet Başkanlığı görevini yürüten Abdelkadir Bensalah, 6 kişiden oluşan ulusal diyalog komitesini kabul etti. Bensalah, kısa süre önce devlet başkanlığı seçimlerini düzenlemek üzere bir komitenin kurulacağını duyurmuştu. Komitenin ilk talebi, Cezayir’in bağımsızlığı için savaşmış, protestocular tarafından bir kahraman olarak nitelendirilen Lahkdar Burega’nın salıverilmesi oldu. Burega, bir ay önce ‘Orduya hakaret ve ordunun motivasyonunu bozacak ifadeler kullanma’ suçuyla hapis cezasına çarptırılmıştı.

9 Temmuz için planlanan seçimler, iki Devlet Başkanı adayının Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi nedeniyle düzenlenememiş, 23 haftadır devam eden protesto gösterilerinde (bu süreç Cezayir’de kısaca Hirak olarak adlandırılıyor) eski düzenin parçaları olarak görülen Devlet Başkanı Bensalah, Nureddin Bedevi gibi Cezayir’in bağımsızlığından bu yana devlet yönetiminde yer alan figürler görevlerinden ayrılmadıkça seçimlerin güvenilir olmayacağı ileri sürülmüştü.

Tunus
Devlet Başkanı Kaid El Sibsi, 92 yaşında vefat etti. Tunus’un seçimle göreve gelen ilk Devlet Başkanı olan El-Sebsi, aynı zamanda seküler görüşlü Nidaa Tunus Partisi’nin kurucusuydu ve son seçimde En-nahda Partisi ile koalisyon oluşturmuştu. Devlet Başkanlığı görevini Muhammed Ennaceur üstlenirken, Ekim ayında düzenlenecek parlamento seçimlerinin yanı sıra, Kasım ayında yapılması planlanan Devlet Başkanlığı seçimleri için 15 Eylül belirlendi