Mısır Gündemi: 3-9 Eylül 2018

Mısır bu hafta içerisinde 3 temel başlık üzerine tartıştı.

  1. Sisi’nin yoğun geçen yurt dışı ziyaretleri
  2. Güney Sudan ile gerçekleştirilen diplomatik görüşmeler
  3. Muhalif gruplara verilen idam cezaları

 

  1. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi içinde Bahreyn, Özbekistan ve Çin gezilerini kapsayan yoğun bir dış politika gündemi ile bu haftayı bitirmiştir. Öncelikle Bahreyn ziyaretini gerçekleştiren Sisi burada Kral İsa ile yaptığı görüşmelerin ana gündem maddesi İran’ın Arap ülkelerine olan saldırgan tutumu olmuştur. Husiler tarafından hedef alınan iki Suudi gemisi ve bu sebeple Babu'l Mendeb Boğazı güvenli bölge ülkeleri için ciddi önem arz etmektedir.

Sisi’nin ziyaretlerinin ikinci ayağında ise Çin ziyareti gelmektedir. Çin-Afrika İşbirliği Forumu kapsamında gerçekleştirilen bu ziyaret kapsamında;

Çin gezisinde Sisi’nin Siyasal İslam hakkında kullandığı ifadeler ve söylemlerin şiddeti kamuoyunda en çok vurgulanan başlıklardan olmuştur.
Çin sonrasında Özbekistan ziyaretinde bulunan Sisi, Özbekistan’ın bağımsızlığı sonrasında bu ülkeyi ziyaret eden ilk Mısır devlet başkanı olması sebebiyle bu durumun önemine vurgu yapılmıştır. Burada gerçekleştirilen ikili ilişkilerdeki temel vurgu ise ticaretin arttırılması ve terörle mücadele olmuştur. Bilindiği gibi Özbekistan’dan her yıl yüzlerce kişi özellikle gayri resmi yollar ile Mısır’a giderek dil eğitimi almaktadır. Bu dil eğitimini özellikle selefi dil kurslarının veriyor olması Özbek yönetimini ciddi bir şekilde rahatsız etmektedir.

  1. Mısır, Sudan ile özellikle sınır ve baraj inşaatı dolayısı ile inişli çıkışlı bir grafiğe sahipken,  Güney Sudan ile adeta ilişkilerde balayı yaşamaktadır. Çin ziyareti sırasında Güney Sudan lideri ile görüşen Sisi, Güney Sudan’da yaşanan pozitif gelişmelere vurgu yaparak her daim destek mesajı vermiştir.
  2. Mısır’ın bu hafta uzun zaman sonra muhalif gruplara yönelik verilen idam cezaları ile tekrar gündem oldu. Müslüman Kardeşlerin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu kişilere yönelik idam kararları, Sisi’nin Çin ve Özbekistan’da Siyasal İslam ile etkin mücadele mesajları ile eş zamanlı olarak ortaya çıkmıştır. İdam cezası verilen kişilerin çoğunluğu zaten daha önce değişik suçlardan dolayı idam cezası almıştı. Mısır’da darbeden sonraki yıllarda çok fazla idam cezası verilmesine karşın infazlar gerçekleştirilememekteydi. Fakat son dönemlerde infaz sayısında ciddi bir artış rapor edilmektedir.