Ortadoğu Analiz Ağustos / Cilt:11 / Sayı:94

Değerli okuyucular,

Son dönemde Libya merkezli gelişmelerin belirleyici olduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki önemli olaylara ilişkin derinlemesine analizlerin, kronolojik verilerin ve diğer önemli çalışmaların yer aldığı Ortadoğu Analiz dergisinin 94. sayısı ile karşınızda olmaktan mutluluk duymaktayız. Türkiye’nin de bu gelişmelerde yoğunlaşan merkezi rolünü ve dolayısıyla artık daha fazla aşina olduğumuz bir bölge ile ilgilendiğimizi göz önünde bulundurduğumuzda Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki gelişmelere karşı artan okuyucu yönelimini karşılamak amacıyla gündemdeki konuları kapsamlı şekilde iki ayda bir değerlendirmeye devam etmekteyiz. Bu kapsamda kapak dosyamızda Libya’da süregiden ve yerel-bölgesel dinamikler daha karmaşık bir hal alan iç savaş sürecine ilişkin yeterince güçlü analizlere yer vermekteyiz. Küresel aktörlerden Rusya, bölgesel aktörlerden ise Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Cezayir ve Mısır gibi ülkelerin Libya gelişmelerine yönelik motivasyonlarının ve sonrasında somutlaşan politikalarının tartışıldığı bu kısımda ayrıca Libya’daki yerel siyasi-askerî ve sosyal unsurlara da gönderme yapılmaktadır. 

Türkiye’yi de yakından ilgilendiren ve Türk dış politikasını yoğun şekilde meşgul eden bir diğer önemli kriz merkezi ise Suriye’dir. Rusya ile Türkiye arasında mart ayında varılan mutabakat ile İdlip bölgesinde göreli bir istikrar ve çatışmasızlık sağlanmasına rağmen bu bölgede son dönemde yeni çatışma dinamiklerinin habercisi olan gelişmeler görülmektedir. Dolayısıyla ikinci temel konumuz olan Suriye krizi, İdlip meselesi, Esad ailesi içinde gelişen “kuzen kavgası”, Suriye’deki paralı askerler ve Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) İdlib’teki pozisyonu gibi gelişmeler bağlamında değerlendirilmektedir. Yeni sayımızın diğer bir konusu ise Türk dış politikasının geleneksel unsurlarından birini oluşturan Irak temelli gelişmelerdir. Buradan hareketle bir süredir Başbakan seçimi konusunda siyasi aktörler arasında devam eden uyuşmazlıkların Mustafa el-Kazimi’nin seçilmesi ile ertelendiği anlaşılan Irak’ta Haşdi Şabi, Kuzey Irak ve Türkmenler ile ilgili gelişmeler bu kısımda kapsamlı şekilde analiz edilmektedir. 

Ortadoğu bölgesindeki diğer gelişmeler ile ilgili kısmımızda ise İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak girişimleri; Mısır, Suudi Arabistan ve İran’da koronavirüs salgını süreci ve sonrasındaki muhtemel iç-dış politikalar tartışmaya açılmaktadır. Ayrıca son dönemde dikkat çeken diğer önemli bir gelişme olan Suudi Arabistan ve Çin arasındaki ilişkiler ile İran-Katar arasında yoğunlaşan diplomatik temaslar dikkatlice irdelenmektedir. Ortadoğu uluslararası ilişkilerinde şekillendirici bir rolü olan diğer önemli unsur terörizmin hedef ve taktiklerine ilişkin özlü bir yorumun yer aldığı bu sayımızda ayrıca gelenek olduğu üzere kapak dosyamız yani Libya temelli gelişmeler, bir film üzerinden anlamlandırılmaya çalışılmaktadır. Son olarak bu sayımızda da siz değerli okuyucularımızın geçmiş etkinliklerden haberdar olmasını sağlamak amacıyla ORSAM’ın iki ay süresince gerçekleştirdiği etkinlik özetleri yer almaktadır.

Keyifli okumalar dileğiyle...