Ortadoğu Analiz Ekim / cilt:9 / sayı:82

Değerli okuyucular,

Ortadoğu’nun kadim ve önemli aktörlerinden olan İran’ın son yıllarda bölge içerisinde yaşanan gelişmelerde artan rolü, bu ülkeyi daha yakından tanımayı zaruri hale getirmiştir. 2003 yılındaki Irak Savaşı’nın ardından İran’ın bu ülke üzerinde her geçen gün artmaya başlayan nüfuzu ve 2011’den itibaren Suriye iç savaşında aldığı pozisyon İran’ı Ortadoğu’da en çok öne çıkaran gelişmelerdir. Ancak İran’ı son dönemde öne çıkaran gelişmeler sadece bunlarla da sınırlı değildir. Şii Hilali ekseninde hareket eden İran’ın Yemen’deki konumunu, Trump dönemiyle birlikte tekrardan gündeme gelen İran Nükleer Programını ve İran’ın Afrika ile Orta Asya’ya yönelik girişimlerini diğer öne çıkan gündem maddeleri olarak sıralayabiliriz. İran bir taraftan sahada doğrudan askeri gücü ile bayrak gösterirken, diğer taraftan da vekil (proxy) aktörler aracılığıyla nüfuzunu dolaylı bir şekilde hissettirmeye çalışmaktadır. İran’ın artan etkisi ise bölgede bir endişe kaynağı olmaktadır. Bu noktada da başta Suudi Arabistan olmak üzere, onun güdümünde hareket eden Körfez ülkelerinin içerisinde yer aldığı bir grup ülke İran’a karşı yoğun bir silahlanma programı yürüterek bölge dengelerini değiştirmeye çalışmaktadır.

Bizler de Ortadoğu Analiz dergisi olarak Eylül-Ekim 2017 sayımızı Yeni Dönemde İran Dış Politikası başlığı altında yayınlamak istedik. Bu sayımızda İran’ın Ortadoğu’daki güç mücadelesinde ve örtülü operasyonlarında önemli bir aktör olan Kasım Süleymani’yi, Ruhani döneminde devlet-toplum ilişkisini, İran ile Lübnan Hizbullah’ı arasındaki ilişkiyi, İran’ın doğusunda yer alan Beluçların İran jeopolitiğinde ne ifade ettiğini, ikinci defa seçilen Ruhani’nin yeni dış politika hamlelerini, İran’ın Güney Kafkasya politikasını, Rusya-İran ilişkilerini, İran’ın Orta Asya’ya yönelik politikalarını, İran’ın Afrika’daki artan rolünü, İran’ın su sorununu, İran’ın Suriye İç Savaşı’ndaki politikasını, İran’ın dış politikasında önemli bir yeri bulunan Irak’a dair izlemekte olduğu siyasetin dinamiklerini, İran’ın tartışmalı füze programını, Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkileri ve İran dış politikasında kültür ve sanat faaliyetlerini kapak dosyamız çerçevemizde alanında uzman kişilerin yorumlarıyla siz değerli okuyucularımızla buluşturduk.

Kapak dosyasından bağımsız olarakta Hamas’ın yeni siyaset belgesini, Arap Baharı sonrasında Arap gençliğinin demokrasiye olan inancını, Azzam ve Bin Ladin gibi militan selefilikte öne çıkan isimlerin şiddete dair bakış açılarını ve IŞİD terör örgütüne karşı mücadele adı altında ABD tarafından PKK/PYD’nin geliştirilen askeri kapasitesini ayrıca ele aldık.

Keyifli okumalar dileğiyle...