Ortadoğu Analiz Haziran / Cilt:11 / Sayı:93

Değerli okuyucular,

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki gelişmeleri iki ayda bir alanında uzman kişilerle değerlendirdiğimiz ve bahsi geçen bölgedeki olaylara ilişkin farklı senaryoları dikkatinize sunan Ortadoğu Analiz dergisinin yeni sayısı ile tekrar siz değerli okuyucularımızın karşısındayız. Yine bölgedeki önemli gelişmelere ilişkin iki aylık bültenin ve ORSAM tarafından gerçekleştirilen etkinlikler kısmının yer aldığı bu sayımız, dünyayı ve dolayısıyla ülkemizi ocak ayından itibaren etkileyen koronavirüs salgınının Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki sosyo-politik gelişmeleri nasıl şekillendirdiğine ayrıca odaklanmaktadır. Öncelikle İran’da ortaya çıkan söz konusu pandemiye karşı bölgedeki ülkelerin izledikleri politika biçimleri farklı olmasına rağmen hiçbir devletin koronavirüs tehdidini yok sayamadığı ve bu tehdide karşı adeta savaş ilan ettiği anlaşılmaktadır.

Bu çerçevede bu sayımız, öncelikle koronavirüsün küresel gelişmelere ve sonrasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki değişen politik ve ekonomik etkilerini açıklamaya çalışmaktadır. Bu genel başlıkların yanı sıra koronavirüs tehdidine karşı Körfez’de alınan tedbirler ve bu tedbirin Körfez’deki uluslararası ilişkileri ele alınmaktadır. Bu süreç boyunca koronavirüse karşı mücadelesi tartışmalı bir hale dönüşen İran’ın süreci değerlendirme ve aldığı önlemler incelenmektedir. İran’ın yanı sıra Irak, Suriye ve İsrail gibi ülkelerdeki pandemi sürecine ilişkin güncel bilgiler ve analizler de dergimizin bu sayısında yer almaktadır. Bu sayımızın diğer odak noktası ise pandemi ile birlikte şimdilik yeterince gündemde olmayan İdlip meselesine ilişkin gelişmelerdir. Halihazırda ağır ekonomik ve sosyal sorunlara ve Esad rejiminin uluslararası insancıl hukuku hiçe sayan saldırılarına maruz kalan İdlip bölgesinin güvenli bölge olarak inşa edilmesinde şubat ve mart aylarında Türkiye’nin önemli askeri-siyasi girişimler yürüttüğü görülmektedir.

Dolayısıyla pandeminin de yol açacağı muhtemel etkileri dikkate alan İdlip merkezli Suriye gelişmelerini analiz eden önemli bazı çalışmalarımız da bu sayıda yer almaktadır. Bu temel iki konunun yanı sıra Irak, Libya, İsrail, Mısır, Cezayir ve Suudi Arabistan’a ilişkin önemli gelişmeler de bu sayımızda tartışılan başlıklar arasında bulunmaktadır. Ayrıca “İslami terör” ve “radikal İslam” söylemlerinin arka planı ve Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrasında daha fazla gündeme gelen İran dış politikasında Şii yabancı savaşçıların etkisi dergimizin bu sayısında ele alınan diğer bölgesel meselelerdir. Son olarak yine dergimizin temel unsurlarından olan gündemdeki konuyu bir film üzerinden değerlendirme klasiğinde “Bab’Aziz” adlı filmin yaşadığımız salgına ilişkin anlamını siz değerli okuyucularımızın dikkatine sunmaktayız.

Keyifli okumalar dileğiyle...