Değerli okuyucular,
Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki temel meseleleri ve güncel gelişmeleri ayda bir kapsamlı analizlerle ilginize sunduğumuz Ortadoğu Analiz’in 124. sayısıyla karşınızda olmaktan memnuniyet duymaktayız. Bu sayıda Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Asya ülkelerinin rekabetine, bölgede kurulan ilişkilere ve diğer tüm meselelere yönelik genel değerlendirmeleri dikkatinize sunmaktayız. Buradan hareketle Japonya-Çin rekabetinin Ortadoğu yansımaları, Çin’in bölgedeki yeni grand stratejisi, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ortadoğu bağlamında iş birliği, Çinli şirketlerin Mısrata serbest bölgesine yönelimi ve Sahel bölgesinde Asya ülkelerinin artan etkisi kaleme alınmıştır. Ayrıca ortak paydada buluşan ABD ve Fas’ın bölgesel iş birliği ve Ukrayna’nın Ortadoğu politikasındaki değişiklikler ve Irak’ın Kalkınma Yolu Projesi ve Türkiye’nin rolüne ilişkin analizler yer almaktadır.
Kapak konusunun yanı sıra bu sayımızda hem bölgesel dinamikler hem de Irak merkezli gelişmelerden etkilenen çok boyutlu kriz ile karşı karşıya olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) farklı sorunlar ve seçim süreci, Kerkük’te Türkmenceyi yasaklama girişimi ve Katar kabinesinde yaşanan değişimler ve söz konusu değişimlerin olası dış politika yansımaları ele alınmaktadır. Öte yandan diğer önemli Asyalı aktör ve Ortadoğu ülkeleriyle güçlü temasları bulunan Pakistan’da yoğunlaşan terör ve bölgesel güvenlik gündemiyle ilgili dikkatli bir çalışmayı da inceleyebilirsiniz.
Gelenek olduğu üzere bu sayımızda da mart ayı içerisindeki önemli olaylara ilişkin kronoloji, kapak konusuyla ilişkili önemli bir figürün incelenmesi ve bölgedeki meselelere ilişkin önde gelen uzmanlarla yapılan mülakat bulunmaktadır. Röportaj kısmında Tokyo Üniversitesi İleri Bilim ve Teknoloji Araştırma Merkezinde (RCAST) Din ve Küresel Güvenlik Profesörü olarak görev yapan Satoshi Ikeuchi ile muhakkak faydalanmanız gereken ve son dönemde Ortadoğu’da görünür olan Asyalı aktörlerin girişimlerine yönelik bazı önemli değerlendirmeler söz konusudur. Biyografi kısmında Ortadoğu’da ABD’nin etkisi sınırlanıyor mu ve Çin başta olmak üzere bazı Asyalı aktörler Ortadoğu’ya yerleşiyor mu gibi sorulara zemin hazırlayan Asya’nın en başat güçlerinden Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping’e ilişkin kayda değer bilgiler ve Çin iç-dış politikasında meydana getirdiği dönüşümlere ilişkin detaylar bulabilirsiniz.
Keyifli okumalar dileğiyle…