Ortadoğu Analiz Şubat / Cilt:11 / Sayı:91

Değerli okuyucular,

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesini dönüşüme uğratan önemli gelişmeleri iki ayda bir düzenli şekilde alanında uzman kişilerle ve güçlü yaklaşımlarla sizlere sunan Ortadoğu Analiz dergisinin 91. sayısı ile tekrar siz değerli okuyucularımızın karşısındayız. Ortadoğu gelişmelerine ilişkin detaylı kronoloji sunan ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nin (ORSAM) etkinliklerine yer ayıran bu sayı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki pek çok güncel olaya ilişkin önemli analizler sunmayı hedeflemektedir. Kapak konusunu ise; 2019’un sonuna doğru “Şii Hilali” olarak tanımlanan Irak, Lübnan ve İran gibi ülkelerde gelişen protestolar ile Kuzey Afrika bölgesinde ortaya çıkan güncel gelişmeler oluşturmaktadır. Arap ayaklanmaları süresince bölgesel nüfuz alanını genişlettiği düşünülen İran’ın, son dönemde Irak ve Lübnan’da Şii kesimlerin aktif şekilde katıldığı protestolar ile önemli bir meydan okuma ile karşı karşıya kaldığı savunulmaktadır.

Ayrıca Doğu Akdeniz’in artık Ortadoğu siyasetinin temel parametresini oluşturan bir alana dönüştüğüne dikkat çekilerek bu bölgede Libya merkezli yaşanan gelişmeler ve Türkiye’nin oluşturduğu ittifaklar ile karşılaştığı meydan okumalar özellikle incelenmektedir. Deniz alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin Türkiye-Libya mutabakatının Doğu Akdeniz denkleminde yeni gelişmeleri tetiklediğine dikkat çeken bu sayımızdaki bazı yazılar, bu bölgede değişen senaryoları ve güç mücadelesini dikkatlice incelemektedir.

Bu sayımız sadece Ortadoğu bölgesindeki protestoları değil Kuzey Afrika bölgesindeki protestolara ilişkin önemli yazıları da okuyucularımızın dikkatine sunmaktadır. Bu çerçevede bu bölgenin önemli ülkesi Cezayir’deki protestolar, Hirak hareketi ve son devlet başkanlığı seçimleri detaylı şekilde incelenmektedir. Bu sayımız savaşın değişen niteliği ile birlikte devlet dışı silahlı aktörlerin (DDSA) artan etkisini ve Türkiye’nin bu çerçevedeki durumunu da irdelemektedir. Ortadoğu’nun kronik sorunlarından olan Filistin meselesini ABD’nin Batı Şeria’ya ilişkin son açıklamaları üzerinden değerlendiren, Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonunu bu ülkenin son dönemde izlemeye çalıştığı ekonomi politikaları açısından yorumlamaya ve 2017’den beri süregiden Körfez krizinin geldiği noktayı anlamaya çalışan yeni sayımız bahsedilen konuları kapsamlı ve derinlemesine incelemektedir. Son olarak kültür sanat bölümünde, “Point and Shoot” belgesel filmi üzerinden Batı’nın Ortadoğu protestolarına ilişkin yaklaşımı sorgulanmaktadır.

Keyifle okumalar dileğiyle…