Ortadoğu Analiz Şubat / Cilt:12 / Sayı:98

Değerli okuyucular,

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki güncel gelişmeleri ayda bir kapsamlı analizler ile ilginize sunduğumuz Ortadoğu Analiz’in 98. sayısı ile karşınızdayız. Bu sayımızda 2010’un son ayında Tunus’ta ortaya çıkan ve sonrasında Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesindeki tüm ülkelerde farklı şekillerde etkisi hissedilen Arap Ayaklanmaları sürecinin 10. yıl dönümüne özel değerlendirmelere yer vermiş bulunmaktayız. Bu kapsamda aradan geçen on yıllık süre içerisinde Ortadoğu ekonomilerinin, devlet-toplum ilişkilerinin ve bölgede kalıcı olarak nitelendirilen “otokratik istikrar” olgusunun güncel durumlarına ilişkin kapsamlı ve titiz değerlendirmelere yer verilmiştir. Sonrasında Arap Ayaklanmaları sürecinde fazlası ile ön plana çıkan ülkeler olan İran, Suudi Arabistan ve İsrail gibi ülkelerin bu süreç boyunca ve sonrasında izlediği politikalar, dönüşen tehdit algılamaları, kazanımları ve stratejileri analiz edilerek Arap Ayaklanmaları’nın iç savaş evirildiği ülkelerden olan Suriye krizine de bu sayımızda yer verilmiştir. Dahası demokratikleşme-reform dalgası olarak gelişen fakat sonrasında dönüştürücü dinamizmini kaybeden Arap Ayaklanmaları’nın başarılı örneği Tunus’a ilişkin değerlendirmemiz de 98. sayımızda mevcuttur.

Benzer şekilde hem dergimizin geleneksel konusunu oluşturması hem de Arap Ayaklanmaları süreci ve sonrasında karmaşıklaşan kaotik durumu nedeni ile bölgesel ilişkileri şekillendirmesi nedeni ile Irak’taki sosyo-politik gelişmeler de analizlerimize dâhil edilmiştir. Ayrıca bu sayımızda, 1980’de Iraklı Türkmenlerin toplumsal hafızası ve kimliklerinin yok edilmeye çalışılması açısından en üzücü hadiseler arasında yer alan Türkmenlerin önemli liderlerinin- aydınlarının asılması olayı ve Türkmenlerin Irak’taki sosyo-politik durumu dikkate sunulmuştur. Yine diğer bölgesel konular kapsamında Sahraaltı bölgesinde görülen ve etkisi artması muhtemel el-Kaide ve IŞİD varlığı ve buradaki küresel-bölgesel rekabeti ile Türkiye’nin bölgedeki politikaları analiz edilmiştir.

Bu sayımızda ayrıca Joe Biden döneminde İran-ABD ilişkilerindeki olası gelişmeler tartışılmış, ayrıca Körfez’de yaklaşık üç buçuk yıl süren ve Katar’ın hedef alındığı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasındaki krizin çözümü ve bu krizde aktif rol oynayan Ablukacı ülkelerden BAE’nin askerî faaliyetleri değerlendirilmiştir. Dergimizin çok önemli geleneğini oluşturan kapak konumuzun bir film/belgesel ile anlamlandırılması durumu 2013 yapımı Meydan belgeseli üzerinden gerçekleştirilmekte ve artık her sayıda değerlendirmeyi amaçladığımız bölgedeki önemli figürlerle röportaj kısmı da bu sayımızda mevcuttur. Her sayımızda olduğu üzere ORSAM’ın faaliyetlerinin yer aldığı etkinlik ve söz konusu bir aylık dönem içerisinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yaşanan önemli gelişmelerin dikkate sunulduğu gündem kısımları siz değerli okuyucularımızın ilgisine bu sayımızda da sunulmuştur.

Keyifli okumalar dileğiyle…