Suriye Gündemi: 11-17 Kasım 2019

Uluslararası Gündemde Suriye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, “Barış Pınarı Harekatı” sonrası ilk kez yüz yüze görüşme gerçekleştirildi.  Erdoğan'ın Washington ziyareti kapsamında Beyaz Saray'da yaptığı görüşmelerin ardından liderler ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Trump’ın mülteci sorunu ile ilgili Avrupa’nın mali olarak Türkiye’ye yardım etmesi gerektiğini vurgulayarak “Türkiye Suriyeli mülteciler için çok yüksek miktarda para harcadı, Avrupa şu ana kadar 3 milyar katkıda bulundu, bu insanlar bırakılsa Avrupa içinden geçerek ilerlerler” dedi.Trump ayrıca petrol bölgelerini korumaya devam edeceklerini de vurguladı.  Fırat’ın doğusu ile ilgili meselede ise ateşkesin devam ettiğini ve işbirliğinden dolayı Cumhurbaşkanına teşekkür ettiğini belirtti.

Ortak basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin milli güvenliğini tehdit eden terör oluşumları konusunda karşılıklı iradelerin teyit edildiği, IŞİD’e karşı mücadelenin sürdürülmesinin önemine değindiklerini açıkladı. Barış Pınarı Harekatı’nın terörle mücadelede yeni ve önemli bir adım olduğunu değinen Erdoğan, PKK/YPG’nin Suriye’deki ayrılıkçılığına ağır bir darbe vurduğuna dikkat çekmiştir. Suriye’de kalıcı çözüm bulmak için ABD ile mutabakata bağlılığı sürdüreceklerini söyledi.Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güvenli bölge çağrım zamanında hayata geçmediği için on binlerce masum hayatını kaybetti.” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, IŞİD'lilerin iadesi ile ilgili 'Almanya ve Hollanda, kendi memleketlerine mensup IŞİD'li teröristleri, aileleri ve çocuklarıyla alacaklarını dile getirdi.' ifadelerini kullandı. Soylu, Türkiye'de geri kabul merkezinde 250, Barış Pınarı Harekatı ile kontrol altına alınan bölgede 850 ve Türkiye'deki cezaevlerinde 1180 IŞİD'linin olduğunu söyledi ve Soylu, bu kişilerin 30 değişik ülkenin vatandaşları olduğunu ifade etti. Rusya’dan da konuyla ilgili açıklama geldi. Türkiye'de bulunan IŞİD'liler hakkında Twitter'dan açıklama yapan Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, "Rusya, DEAŞ üyeliğiyle suçlanan Rusya vatandaşlarını kabul etmeye hazırdır" demişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ve Türkiye'nin Suriye'de yakalanan IŞİD militanlarının ülkelerine gönderilmesi konusunu istişare ettiğini söyledi.

Fırat’ın Doğusu
Suriye konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yoğun temas halinde olduğunu, YPG’nin güvenli bölgedeki ihlalleri konusunda ise Türkiye ile anlaştıklarını belirten Rusya lideri Putin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirli örgütlere dair çeşitli endişeleri olduğunu biliyorum. İş birliğimizi göz önünde bulundurduğumuzda, Türk tarafıçalışma ve fiili seviyede Rus meslektaşlarına bölgedeki durumlara dair endişelerini iletecek. Eğer gerçekten bazı ihlaller görürsek, buna fiili olarak reaksiyon göstermeye hazırız. Son telefon görüşmemizde bu konuda anlaştık.” dedi.

ABD Savunma Bakanı Esper,ABD askerlerini Suriye’nin kuzeydoğusundan çıkarma sürecinin sürdüğünü, nihayetinde bölgede 500-600 askerin kalacağını, ülkenin güneyindeki Al Tanf üssünde yer alan 200 askerin buna dahil olmadığını açıkladı.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, SDG’nin sözde genel komutanı Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin’e atıfta bulunarak “Biz kişilere değil SDG güçlerine destek vermekteyiz.” dedi.  Jeffrey’in açıklaması şu şekilde: ABD, kişileri ve bireyleri desteklemiyor. Biz SDG ve yönetimine IŞİD’e karşı geçici ve dönemsel bir destek vermekteyiz. Suriye’deki herhangi bir grubun geleceğine yönelik bir anlaşma yapmadık. Burada önemli olan IŞİD’in yenilgiye uğratılmasıdır. Bizim Suriye konusundaki görüşümüz, BMGK’nin  2254 sayılı kararında da belirtildiği gibi tüm Suriyelileri kapsayan adil ve açıkbir seçimdir. Bunu bölgedeki her gruba belirtmekteyiz. SDG ile Suriye’nin kuzeyinde görüştüğümüz gibi muhalif gruplarla da Oslo ve Kahire’de görüşmekteyiz.”

Paris Barış Forumu'nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD, Fırat'ın doğu kıyısında bir sözde devlet kurmak için her şeyi yapıyor ve Suriye'nin bu bölümünü koparma ve oradaki petrol yataklarını kontrol altına alma amacıyla orada SDG, YPG ve diğer Kürt güçler eliyle bir yerel yönetim kurulması için Körfez ülkelerinden büyük yatırımlar yapmalarını talep ediyor" dedi.

Rusya’nın Suriye’nin kuzeyinde YPG'nin çekildiği kentlerdeki askeri yoğunluğu arttırdı. Bu bağlamda Rusya’nın Suriye'nin Kamışlı kentinde büyük bir hava savunma sistemi kurmaya başladığı bilgisi basına yansıdı. Rusya’nın Hmeymim Hava Üssü’nden kalkan uçak ve helikopterler Kamışlı’da bulunan ve önceden havaalanı olarak faaliyet gösteren El-Kamışlı Havaalanı'na taşındı. Rusya yeni hava üssünü yerden Pantsir hava savunma sistemleriyle havadan ise helikopter ve uçaklarla korumaya başladı.