Suriye Gündemi: 30 Aralık 2019–5 Ocak 2020

Uluslararası Gündemde Suriye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emannuel Macron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Emmanuel Macron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Sayın Macron'un talebi üzerine gerçekleşen görüşmede, Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alınmıştır” denildi.

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Revere yaptığı bir açıklamada "Esad rejimi ve Rusya'nın İdlib'e yönelik bombardımanını şiddetle kınıyoruz ve bu bombardımanın derhal durdurulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı bir konuşmada, İdlib'den 200-250 bin mülteci sınırımıza doğru hareket halinde olduğunu belirterek, "Batı'nın yaptığı gibi bariyerler, dikenli teller oluşturamayız. Aynı şey bizim de başımıza gelebilir. Geldiği zaman ne yapacaksak şu anda da bunun biz çok daha adil ve insani olanını yapmak durumundayız." dedi.

Fırat’ın Doğusu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Suriye’de kurulan güvenli bölgede bu yıl örnek model olarak ifade edilebilecek bir yerin inşasının planlandığını açıkladı. Oktay, "Suriye'de güvenli bir bölge oluşturmayla hem içerideki Suriyelilerin yaşayabileceği bir alan hem de Türkiye'deki Suriyelilerin gönüllü olarak geri dönebilecekleri bir alan sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Mısır Dışişleri Konseyi, Mısır Kürt Araştırmaları Merkezi başkanı, çok sayıda Mısır büyükelçisi ve Mısır Dışişleri Konseyi Başkanı, Mısır'ın başkenti Kahire'de Suriye Demokratik Konseyi (MSD) temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Suriye ve Fırat’ın doğusundaki gelişmeler ve siyasi durum, Türkiye'nin bölgeye yönelik düzenlediği harekatın etkileri, Türkiye’nin rolü ve MSD'nin katılabileceği Anayasa Komitesi üzerinde duruldu. Toplantıda ayrıca, MSD'nin demokratik ulusal muhalefet yollarını birleştirmek ve Suriye'nin birliğini teşvik eden özyönetim modelinde Suriye'nin demokratik ademi merkeziyetçi olması iddiasını sağlamak yoluyla Suriye krizine siyasi bir çözüm vizyonu üzerinde duruldu. MSD’nin sözde eş Başkanı Riyad Darar görüşmelerden sonra bir açıklama yaptı ve MSD'nin Mısır'ın desteklediği 3. Kahire Konferansı kapsamındaki anayasa komitesi oturumlarında yer alacağını dile getirdi.

SDG’nin sözde Genel Komutanı Mazlum Kobani, Şam yönetimi ile görüşmelere ilişkin Rusya’nın, Şam yönetimi ile Özerk Yönetim arasında arabuluculuk rolünü oynamaya hazır olduğuna belirterek "Önümüzdeki günlerde bu konuda olumlu bir gelişmeye şahit olacaksınız" dedi.

Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) sözde Eş Başkanı İlham Ahmet Suriye Hükümeti ile müzakere konusunda, askeri anlamda belirli düzeylerde anlaşma yapıldığını ifade ederek ilerleyen günlerde siyasi adımların da atılacağını söyledi. SDG’nin, Suriye ordusunun bir parçası olacağına dair tartışmaların da gündemde olduğunu ifade eden Ahmet, sınır güvenliği dışında Suriye Hükümeti ile bir anlaşmanın söz konusu olmadığını yeniledi. Geçtiğimiz günlerde Mısır’ı ziyaret eden Ahmet, “Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ün tutumunda değişim olduğunu önümüzdeki günlerde daha da değişeceğine inanıyoruz” dedi. Ahmet ayrıca, "Suriye Hükümeti’nin SDG’yi parçalamayı ve bölgedeki aşiretleri karıştırmak için birtakım girişimleri vardı" dedi.

Fırat’ın doğusundaki Arap aşiret liderlerinden oluşan bir heyet, İran’ın başkenti Tahran’ı ziyaret etti. Arap aşiret liderlerini İran lideri Ali Hamaney'in Dış Politika Danışmanı Ali Ekber Velayeti karşıladı. Suriye’nin Tahran Büyükelçisi Adnan Mahmud’un da yer aldığı görüşmede, Suriyeli aşiret liderleri, “Suriye halkı ve bölge ülkelerine yönelik desteğinden” dolayı İran’a teşekkür ederek, Suriye ve bölgesel meselelerle ilgili görüşlerini paylaştı. Ali Ekber Velayeti, İran'ın Suriye'de bir tampon bölge oluşturulmasına ve Suriye'deki herhangi bir yabancı müdahaleye karşı olduğunu söyledi. Velayeti, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye’deki petrol bölgelerinde asker bulunduracaklarına yönelik açıklamalarına ilişkin “ABD Başkanı’nın açıkça Suriye'de petrol için bulunduklarını dile getirmesi, meşru olmayan bir tavır, açık bir hırsızlık ve uluslararası yasaların çiğnenmesi demektir' ifadesini kullandı. Görüşmede yeni Suriye Anayasası’na da değinen Velayeti, Suriye’deki herhangi bir değişikliğin Suriye halkının istediği doğrultusunda olması gerektiğini savunarak, yabancı devletlerin buna müdahalesinin olmaması gerektiğini söyledi