Almanya Seçim Sonuçları ve Türkiye

Dr. Tuğba Evrim Maden, ORSAM Su Araştırmaları Programı Uzmanı, temaden@gmail.com
Almanya Şansölyesi Angela Merkel,  bu hafta sonu yapılan Federal Meclis (Bundestag) seçimlerinde tekrar en fazla oyu alarak üçüncü kez başbakan olma yolunda ilerlemektedir.  Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından açıklanan geçici resmi sonuçlara göre Hıristiyan Birlik Partileri (CDU-Hıristiyan Demokrat Birliği/CSU- Hıristiyan Sosyal Birliği) toplam A,5 oranına oy alarak seçimi kazanmış gözükmektedir. Hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ise bir önceki seçimlere göre %9,8 oranına oy kaybederek %4,8'de kalarak yeni dönemde Meclis’te yerini alamamıştır.
 
Çifte vatandaşlığı savunan ve Türkiye'nin AB’ye tam üye olmasına olumlu bakan Sosyal Demokrat Parti (SPD) oylarını %2,7 oranında arttırmıştır. %,7 oranında oy alan SPD seçimleri ikinci olarak tamamlamıştır.  
 
Sandıktan üçüncü parti olarak çıkan Sol Parti %8,6 ve dördüncü parti olan Yeşiller Partisi de oyların %8,4'ünü alarak Meclis'e girdiler. Bu sonuçlara göre, 2009 yılına göre Sol Parti'nin oyları yüzde 3,3 gerilerken, Yeşiller Partisi'nin oylarının yüzde 2,3 oranında düştüğü görülmektedir.
 
Yeni kurulan Euro karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin aldığı oy oranı ise yine resmî olmayan sonuçlara göre, %4,8 oranında kalmış ve meclise girememiştir.  Bu seçimlerde, aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokrat Partisi (NPD) yüzde 0,2 oranında oy kaybederek yüzde 1,3'e düştüğü görülmüştür.
 
Bu sonuçlara göre 630 sandalyeli Alman Federal Meclisinde Hıristiyan Birlik Partileri - CDU/CSU 311 milletvekili, Sosyal Demokrat Parti – SPD 192, Sol parti 64 ve Yeşiller partisi 63 milletvekili kazanmıştır. Tek başına hükümet kurabilmek için gerekli sandalye sayısı 316’dır. Beş milletvekili eksiği ile tek başına hükümet kurma şansını kaybeden Merkel ve partisinin en kısa süre içinde koalisyon için görüşmelere başlamak durumunda kalacaktır.
 
Seçim sonrası döneme ilişkin olarak dört farklı senaryo gündeme gelmiştir.  
 
Her ne kadar Sosyal Demokrat Parti, seçmenleri tarafından muhalefet olarak görevlendirildiklerini ve partinin sol kanadının CDU ile koalisyona karşı olduklarını söylemelerine rağmen Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU-SPD koalisyonuna bazı çevreler şans vermektedirler.
 
Bir diğer koalisyon olasılığı ise CDU/CSU ve Yeşiller partisinin kuracağı bir hükümet senaryosu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir diğer koalisyon tahmini ise Hıristiyan Birlik Partileri’nin yer almadığı ve Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Yeşiller Partisinin kuracağı bir koalisyondur.
 
Hükümet kurma görüşmelerinin başarısızlık ile sonuçlanması durumunda ise erken seçimlere gidilmesi de başka bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Merkel’in muhtemelen yeniden Almanya Başbakanı olacak olmasının Türkiye için ne ifade ettiği, Merkel’in bugüne kadar Türkiye’nin AB üyeliği hakkında izlediği politika ile ilişkilidir. Türkiye’nin AB üyeliğine çok sıcak bakmayan Angela Merkel 2004 yılında Türkiye için ilk kez imtiyazlı ortaklık (privileged partnership) kavramını ortaya atmıştır. Daha sonra bu konuda AB’nin bir diğer önemli üyesi Fransa’nın da desteğini almıştır. O dönemde Almanya ve Fransa tarafından sunulan imtiyazlı ortaklık fikri, Türkiye’nin AB üyelik hedefine şüpheyle bakmasına neden olmuştur. 
 
Ayrıca, bu yılın Haziran ayında usul itibariyle açılan, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesini hedefleyen “Bölgesel Politika"ya ilişkin 22'nci faslın açılma sürecinde yaşanan sıkıntılı dönemde Merkel’in büyük etkisi olduğu bilinmektedir.
 
Merkel’in tek başına iktidara gelemeyecek olması ve olası koalisyon ortakları Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisinin Türkiye’nin AB üyeliğine olumlu bakmasının Türkiye’nin lehine bir durum yaratacağı ve Merkel’in Türkiye’nin AB üyeliği konusunda eski tutumunu sergileyemeyeceği değerlendirmesi yapılabilir.
 
Bu seçimlerin Türkiye için başka bir önemi ise Türk kökenli 11 milletvekilinin Federal Meclis'e (Bundestag)’e girmesidir. Söz konusu milletvekilleri ve partileri sırasıyla; Cem Özdemir-Yeşiller Partisi, Cemile Yusuf- Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi, Özcan Mutlu- Yeşiller Partisi, Gülistan Yüksel-SPD, Aydan Özoğuz-SPD, Metin Hakverdi-SPD, Ekin Deligöz - Yeşiller Partisi, Sevim Dağdelen-Sol Parti, Cansel Kızıltepe SPD, Azize Tank-Sol Parti ve Mahmut Özdemir-SPD’dir.