ORSAM: Ali Baba, öncelikle Türkiye’ye tekrar hoş geldin. Daha önce de Türkiye’ye geldiğin için seni tanıyoruz. Geçen süre içerisinde Türkiye’de ne fark gördün.
Ali Baba: Türkiye’de dini anlamda bir muhafazakarlaşma görünüyor. Camilerin sayısında artış olduğunu fark ettim. Her yerde camii yapılıyor. Ayrıca halkın giyimi de daha İslamileşmiş. Bunu söylerken yanlış anlamayın. Olumsuz bir şey olduğu için söylemiyorum.
ORSAM: Sizce bu değişimin sebebi nedir?
Ali Baba: Türkiye’nin Arap ülkeleriyle ilişkilerinin artmasıyla ilgili olabilir diye düşünüyorum. Özellikle Katar ve Suudi Arabistan ile Türkiye’nin ilişkilerinin iyi olduğunu biliyorum.
ORSAM: Peki bu değişim Türkiye için iyi mi kötü mü?
Ali Baba: Bunun Türkiye için çok iyi bir gelişme olduğunu da düşünüyorum. Biz Irak’taki tecrübeyi biliyoruz. Herşeyin aşırısı kötü. Yani aşırı İslamilik Türkiye’deki halkı böler. Türkiye laikliğiyle Ortadoğu’da önemli rol oynuyor. Aynı zamanda başka devletlerinde Türkiye’ye etkisinin olmasını istemem. Türkiye büyük bir devlet. Kimseye ihtiyacı yok.
ORSAM: Türkiye ile Irak arasında son dönemdeki ilişkilerin çok iyi olmadığını biliyoruz. Bu durum sizi nasıl etkiledi?
Ali Baba: Bizi de doğal olarak olumsuz etkiliyor. Biz Türkiye ile Irak’ın iyi ilişkileri olmasını istiyoruz. Biz Türkmeniz. Yani sizinle aynı soydanız. Ama araya başka şeyler girerse bu birliktelik ortadan kalkar.
ORSAM: Telafer’deki son durum hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ali Baba: Telafer’de her şey daha iyiye gidiyor. Özellikle ikilik ortadan kalktı gibi. Yani eskiden Şiilerle Sünniler görüşemiyordu bile. Ama şimdi bu ortadan kalktı. Bu da her şeyi olumlu etkiliyor.
ORSAM: Suriye’deki olaylar Telafer’i etkiledi mi? Çünkü medya organlarında bu tarz haberlere çok sık rastlanıyor.
Ali Baba: Biz de Telafer’de birçok şey duyuyoruz. Ama Telafer’de gözümüzle bir şey görmedik. Yabancı savaşçılar gibi unsurlar yok. Telafer geçiş noktası. Herkes geçebilir. Ama kimin ne olduğunu bilemeyiz.
ORSAM: Irak’ın durumu nereye gidecek?
Ali Baba: Ne iyi diyebiliriz ne de kötü. Bu biraz da ABD’ye bağlı. ABD isterse Irak’ı daha iyi noktaya getirebilir. Ama şimdi Suriye ile uğraşıyor. ABD ile Irak’ın şimdi arası iyi. Ama ileride ne olacağı belli olmaz. Eğer Irak’ın ABD ile ilişkileri kötü olursa, Irak da daha kötü duruma gidebilir.
ORSAM: Iraklı Bektaşiler olarak Türkiye’den talebiniz nedir?
Ali Baba: Irak’ın durumunu biliyorsunuz. Irak’ta birçok eksik var. Türkiye’nin bu konuda yardımcı olmasını çok istiyorum. Özellikle Türkmenlere eziyet çok. Türkmenleri bir araya getirecek projeler lazım. Ayrıca her yerde yaşayan Türkmen’in durumu farklı. Erbil farklı, Kerkük farklı, Telafer ve diğer bölgeler farklı.
ORSAM: Peki Telafer’de sorun nedir?
Ali Baba: Telafer bir köy gibi. İlçe olmasına rağmen gelişmemiş. Okul yok, yol yok, park yok, güzel bir cadde bile yok. Şimdi bir üniversite açıldı sadece. Irak’taki siyasi partilerin çokluğu da bizi kötü etkiliyor. Hizipçilik başlıyor. Böylece Türkmenlik de gidiyor. Ama Türkiye’nin ilgisinin çok olması kimliğimizi kaybettirmez. Mesela biz geliyoruz Türkiye’ye. Türkiye’deki halkla ilişkiye geçiyoruz. İlişkilerimizi arttırıyoruz. Bu bizi birbirimize bağlıyor. Türkiye’de insanlık çok önemli. Kimse başka bir şeyle ilgilenmiyor. Örneğin Irak’taki gibi mezhebi bir mesele yok. Kimse kimseye “sen Şii misin, yoksa Sünni misin?” diye sormuyor. Ben bunu Türkiye’de denemek için sordum. Aldığım cevaplara çok sevindim. Herkes “bana böyle sorular sorma, bu önemli değil, ben insanım” gibi cevaplar verdi. Bunun bize gelmesi çok önemli.
ORSAM: İnşallah her iki ülke için de her şey daha iyi olur.
Ali Baba: Biz de teşekkür ederiz. Türkiye’nin daim ilgisini bekleriz.
* Bu söyleşi ORSAM Ortadoğu Uzmanı Bilgay Duman tarafından 21 Ağustos 2012'de Ankara'da yapılmıştır.