Ortadoğu Analiz Aralık / Cilt:14 / Sayı:132

Değerli okuyucular,

ORSAM ailesi olarak, 7 Ekim gününden beri devam eden Hamas-İsrail çatışmaları sebebiyle hayatını kaybeden sivillere Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Yaklaşık iki aydır yaşanan yıkıma ve İsrail’in derinleşen Gazze işgaliyle yol açtığı insani trajediye ilişkin üzüntülerimizi yeniden bildirmek isteriz. Kritik dönüşümleri bu çatışmalar sonucunda tecrübe eden bölge ülkeleri ve küresel aktörler, hâlen sorunun çözümünden uzak görüntü sergilerken dünya kamuoyunda Gazze’deki İsrail’in işgal sürecine ve savaş suçlarına ilişkin derin tepki günbegün artarak devam etmektedir.

Bu bağlamda bölgede bağımsız Filistin devleti, İsrail işgalinin sonlanması ve kalıcı barışın sağlanması temennimizi dile getirerek Ortadoğu Analiz’in 132. sayısında da bu zor konuları dikkatinize sunmaya çalışacağız. İsrail'in Gazze’ye yönelik başlattığı ardı arkası kesilmeyen askerî saldırılar, dünya kamuoyunda ciddi tepki toplarken ve İsrail karşıtı protestolara yol açarken, başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere Batılı ülkelerin şaşmaz ve sarsılmaz İsrail desteği temel tartışma konusu olarak ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla bu boyutun dikkatlice gözler önüne serilmesi hem bu sayımızın hem de genel olarak meselenin çözümsüzlüğünün anlaşılmasında kritik noktadır.

Başta 7 Ekim sonrası rehine meselesi ve Gazzeli gruplarla İsrail arasında yaşanan ateşkeste süresince rehine takası ve Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan Gazze gerilimi ve geleceği ele alınmış olmakla birlikte meselenin Türkiye-Körfez ilişkilerine tesiri, İsrail saldırıları karşısında İran’ın tutumu ve Gazze’de yaşanan savaşın Ortadoğu etkileri kaleme alınmıştır. Öte yandan Joe Biden yönetimin yaşananlar karşısında bir çözümsüzlük politikası izlemesi ve İsrail’e olan koşulsuz desteğinin Küresel Güney’de ABD imajını sarsması, normatif değerler üzerine kurulmuş olan Avrupa Birliği’nin Ortadoğu politikasındaki tutarsızlıkları ve bu tutarsızlıkların İsrail-Filistin meselesinde daha da belirgin hâle gelmesi değerlendirilmiştir.

İsrail’in güvenlik stratejisinin tarihsel- düşünsel temelleri ve boyutlarının ele alındığı bu sayımızda İsrail’in önleyici müdahale stratejisi bağlamında Suriye’yi hedef alan saldırıları ve Suriye’deki gelişmeleri dönüştürücü etkisi irdelenen meseleler arasındadır. Son olarak, Afrika’da son dönemde yoğunlaşan darbeler ışığında Sierra Leone’da 26 Kasım tarihinde yaşanan darbe girişimine ilişkin detaylara da yer ayırmış bulunmaktayız.

Gelenek olduğu üzere bu sayımızda da kasım ayı içerisindeki önemli olaylara ilişkin kronoloji, etkinliklerimize ilişkin bir kısım, kapak konusuyla ilişkili önemli bir konunun incelenmesi ve bölgedeki meselelere ilişkin önde gelen uzmanlarla yapılan mülakat bulunmaktadır. Röportaj kısmında Washington merkezli danışmanlık şirketi Gulf State Analytics’in kurucusu ve üst yöneticisi Dr. Giorgio Cafiero'nun Hamas-İsrail çatışmalarına ilişkin bölgedeki ülkelerin politikalarındaki temel faktörlere yönelik analizinden ve meselenin geleceğine ilişkin değerlendirmelerinden faydalanabilirsiniz. Biyografi/ Tema kısmında ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun hayatı ve kariyeri hakkında ilgi çekici detaylara ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dileğiyle...