Ortadoğu Analiz Ekim / Cilt:14 / Sayı:130

Değerli okuyucular,

ORSAM Ailesi olarak, 8 Eylül gecesi Fas’ta meydana gelen deprem ve 10 Eylül’de Libya’da meydana gelen sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine baş sağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Ortadoğu’daki felaketler konusu bu süreçte diplomatik ilişkilerin de önemli merkezini oluşturmuştur.

Diğer önemli konu 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan Hamas-İsrail gerilimi ve bu gerilimin bölgeye yayılma ihtimali ile ortaya çıkan insani dram olmuştur. Söz konusu yıkıma ve İsrail’in olası Gazze işgali ile ortaya çıkacak insani trajediye ilişkin üzüntülerimizi bildirmek isteriz. Bölgede bağımsız Filistin devleti ile kalıcı barışın sağlanması temennimizi dile getirerek Ortadoğu Analiz’in 130. sayısında bu zor konuları dikkatinize sunmaya çalışacağız. Bu sayıda 7 Ekim 2023 sabahında Hamas oluşumunun İsrail’e yönelik saldırısı ile başlayan Hamas-İsrail çatışmasının dinamikleri, Filistin sorununun boyutları ve İsrail işgalinin bölgede ve Filistin topraklarında oluşturduğu sonuçlarını kapsamlı analizler ile dikkatinize sunmaktayız. Bu bağlamda çatışmanın ikinci safhasına işaret eden Gazze’ye yönelik İsrail’in olası askerî saldırıları ve Gazzelilerin yerinden edilmesi durumu ayrıca tartışma gündemimizi oluşturmaktadır. Meselenin Hizbullah boyutunun da ele alındığı değerlendirmelerde Gazze merkezli krizin Lübnan- Suriye hattına yayılma ve bu durumda İran-Hizbullah ile ABD-Batı gibi aktörlerin olaylardaki konumları tartışılmıştır. Gün geçtikçe daha ağırlaşan insani dramın yanı sıra Körfez ülkelerinin pozisyonları, normalleşme süreçlerine etkileri ve Türkiye’nin bu çatışmalar süresince izlediği yönelim analiz edilmektedir. Ek olarak, Cezayir'in Filistinli gruplar arasındaki birliğe yönelik teşvik ve girişimleri bağlamında Hamas ve el-Fetih uzlaşması yaşanan gelişmelere paralel olarak irdelenmiştir.

Kapak konusunun yanı sıra bu sayımızda Fas’ta yaşanan 2023 depremi, Fas’ın deprem diplomasisi, bu süreçte derinleşen Fas-Fransa siyasi krizi ve Fas ile Türkiye’nin afet diplomasisindeki farklılıklar analiz edilmiştir. Ayrıca, geçtiğimiz temmuz ayında ABD destekli terör örgütü Suriye Demokratik Güçleri ile Arap aşiretleri arasında ülkenin doğusundaki Deyrizor’da yaşanan çatışmalar kaleme alınmıştır. Öte yandan, Çin’in ivme kazanan yükselişi karşısında atılan yeni hamle Hindistan-Ortadoğu-Avrupa ekonomik koridoru, Suudi Arabistan- İsrail normalleşme süreci ve Nijer’de darbe sonrası süreç sayımızda irdelenen çalışmalar arasındadır.

Gelenek olduğu üzere bu sayımızda da eylül ayı içerisindeki önemli olaylara ilişkin kronoloji, etkinliklerimize ilişkin bir kısım, kapak konusuyla ilişkili önemli bir konunun incelenmesi ve bölgedeki meselelere ilişkin önde gelen uzmanlarla yapılan mülakat bulunmaktadır. Röportaj kısmında Ürdünlü Avukat Dr. Mohammed Fakhri Sweileh’in son bir yılda yaşanan felaketler bağlamında doğal afetlere yönelik analizlerinden ve son Hamas-İsrail çatışmalarına ilişkin erken dönem yorumlarından faydalanabilirsiniz. Biyografi/Tema kısmında ise insani yardım konusunda öncül uluslararası kuruluş olan Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin tarihçesi, ortaya çıkış süreci ve faaliyetlerine ilişkin ilgi çekici detaylara ulaşabilirsiniz.

,Keyifli okumalar dileğiyle…