Ortadoğu Analiz Ocak / Cilt:15 / Sayı:133

Değerli okuyucular,

ORSAM Ailesi olarak, 22 ve 23 Aralık tarihinde Irak'ın kuzeyinde şehit olan 12 askerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralı askerlerimize ise acil şifalar diliyoruz.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki temel meseleleri ve güncel gelişmeleri ayda bir kapsamlı analizlerle ilginize sunduğumuz Ortadoğu Analiz’in 133. sayısıyla karşınızda olmaktan memnuniyet duymaktayız. Söz konusu sayımızda 2024 yılında bölgeyi bekleyen gelişmelere yönelik genel değerlendirmeleri dikkatinize sunmaktayız. Bu kapsamda öncelikle uluslararası siyaset ve güvenlik tehditleri bağlamında 2024 yılına ilişkin olası küresel ve bölgesel kriz alanları irdelenmiştir. Ayrıca 2023 yılında Afrika’da ekonomik, siyasi ve güvenlik gelişmeleri mercek altına alınmış, Afrika’daki ülke yönetimlerinin 2023 yılı planları yaşanan başarılı/başarısız darbeler ışığında irdelenmiştir. 2024’ün ve gelecek yılların önemli alanlarından birisi de iklim krizi ve bu krizin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya etkileri ele alınmıştır. Öte yandan 30 Kasım – 12 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Dünya İklim Zirvesi (COP28) ve ev sahibi Birleşik Arap Emirlikleri konuya ilişkin olarak irdelenmiştir.

Kapak konusunun yanı sıra bu sayımızda İsrail’in 7 Ekim saldırıları ışığında Fas’ın eleştirilen denge politikası ve bu bağlamda Fas-İsrail ilişkileriyle Gazze savaşında İsrail’in Dürzi askerleri kaleme alınmıştır. İsrail’in Dürzi askerleri ve Lübnan’a yansımaları ilginç detayları barındıran ve Gazze işgalinin fazla dikkat çekilmeyen meseleleri arasında yer almaktadır. Öte yandan, Gazze’de yaşanan insani dram karşısında Birleşmiş Milletlerin etkisizliği, İran’ın Babu’l Mendeb stratejisi ve 7 Ekim'den bu yana yaşanan husi saldırıları irdelenen ve dikkatinize sunulan çalışmalar arasındadır. Bu kapsamda bir ideal olarak oluşturulan BM’nin son kertede realpolitik kaygılar neticesinde Gazze işgalinde görüldüğü üzere nasıl etkisiz organa dönüştüğü analiz edilmiştir. Son olarak 2015 Cezayir Anlaşması ışığında Afrika’da barış anlaşmaları da analiz edilmiştir.

Gelenek olduğu üzere bu sayımızda da aralık ayı içerisindeki önemli olaylara ilişkin kronoloji, kapak konusuyla ilişkili önemli bir figürün incelenmesi ve bölgedeki meselelere ilişkin önde gelen uzmanlarla yapılan mülakat bulunmaktadır. Röportaj kısmında el-Cezire bünyesinde yer alan Askerî Analist Albay Hatem Karim el-Falahi’nin 7 Ekim gününden beri devam eden Hamas-İsrail çatışmalarına yönelik analizlerinden ve bölgedeki diğer meselelere ilişkin görüşlerinden faydalanabilirsiniz. Biyografi/ Tema kısmında ise son 50 yılda, uluslararası düzeyde İsrail'e yakınlığıyla bilinen ve geçtiğimiz kasım ayında hayatını kaybeden eski Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’ın hayatı, kariyeri ve bu süreçteki ilgi çekici detaylara ilişkin önemli bilgileri okuyabilirsiniz. İsrail- Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerde de önemli rolü bulunan Kissinger’a ilişkin bu çalışma ayrıca önemlidir. Keyifli okumalar dileğiyle…