Analiz

Karikatürlerle Arap Baharı – 2

2010 yılının son günlerinde Tunuslu bir gencin kendini ateşe vermesi ile başlayan bölgesel hareketlik etkilerini halen devam ettirmekte. Ortadoğu’yu içine alan bu alışılmadık halk hareketleri hızla siyasal denklemlerdeki yerini almış görünüyor. “Arap Baharı, Arap Ayaklanmaları, Arap Devrimleri” gibi tabirlerle tanımlanan bu süreç Ortadoğu’da yayıldıkça, bir süredir arzulanan ancak imkansız olarak görülen rejim değişiklikleri bölgede yaşanmaya başlamıştır. Bölgesel ve yerel sonuçlarının tespit edilmesi şu aşamada zor görünse de mevcut sürecin Ortadoğu’daki statükoyu derinden etkilediği gözlemlenmektedir. Zira Tunus, Mısır ve Libya’daki iktidar değişiklikleri ile Yemen, Suriye ve Bahreyn gibi önemli bölgesel ülkelerde devam eden gösteriler Ortadoğu’da yeni bir döneme girmekte olduğumuzun en açık ve gözlemlenebilir işaretleridir.

Bu değişim sürecinin ardından ortaya çıkacak yeni bölgesel tablo, bölgesel gelişmeler üzerinde kaçınılmaz bir şekilde etki bırakacaktır. Tunus ve Mısır’daki seçimlerin beraberinde getirdiği “demokratikleşme” tartışmalarının bu etkideki payı da yadsınamaz. Bunun yanı sıra istikrar ve ekonomik kalkınma gibi konularında bu değişim sürecinde önemli bir yer ihtiva etmektedir.
 
Tüm bu tartışmalar gölgesinde hızla devam eden siyasal ve sosyal değişimin gerek toplumlar gerekse de devletler tarafından nasıl algılandığı önümüzdeki dönemin şekillenmesinde çok etkili faktörler olacaktır. Bu bağlamda Arap medyasından örneklerle ORSAM Ortadoğu Uzman Yardımcısı Nebahat Tanrıverdi O’nun hazırladığı ve ilkinin devamı niteliğinde olan “Karikatürlerle Arap Baharı -2” başlıklı çalışmayı ilginize sunuyoruz.