Ortadoğu Analiz Mart / Cilt:15 / Sayı:135

Değerli okuyucular,

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki temel meseleleri ve güncel gelişmeleri ayda bir kapsamlı analizler ile ilginize sunduğumuz Ortadoğu Analiz’in 135. sayısıyla karşınızda olmaktan memnuniyet duymaktayız. Gazze İşgali’nin Ramazan ayında dahi sürdüğü ve İsrail’in Filistin’deki uluslararası hukuku ve evrensel değerleri ihlal eden işgalci mantığının durdurulamadığı bu süreçte meseleye ilişkin üzüntülerimizi ve kaygılarımızı ifade ederek başlamak isteriz. Söz konusu işgal sürecinin başlamasından itibaren bu işgalin insani boyutlarını temel alarak farklı boyutlarına bu sayımızda da yer alacağı üzere dikkat çekmeye çalıştık.

Bu temel hassasiyetimizin yanında sayımızın öne çıkan konusu Ortadoğu bölgesinde son dönemde Türkiye, Mısır, İran ve Suudi Arabistan gibi merkez aktörler arasında yoğunlaşan diplomasi trafiği ve yoğun görüşmeler ile Arap Ayaklanmaları sonrasında beliren yeni dinamikler etrafında şekillenen bölgesel düzen arayışlarıdır. Bu çerçevede ön plana çıkan ülkelerden Türkiye’nin beliren çok kutuplu düzen ve Ortadoğu’ya yönelik yaklaşımının tartışıldığı kısmın yanı sıra Gazze Krizi sonrasında Joe Biden’ın Ortadoğu politikası kapsamında bölgedeki düzen arayışları analiz edilmektedir. Yine Kızıldeniz’de yaşanan son dönem gerilim ve çatışma ikliminin küresel enerji-ticaret ilişkilerinin yanı sıra bölgesel düzene etkisi de yorumlanan konular arasında yer almaktadır. Yine bölgenin merkez ülkelerinden İran’ın “direniş ekseni” ağı ile bölgedeki hegemonya arayışı ve yeni düzen çabalarındaki farklı faaliyetleri dergimizin diğer bir önemli yazısıdır.

Bu genel başlık altındaki analizlerin yanı sıra hem Ortadoğu hem de Afrika bölgesini ilgilendiren meselelere ilişkin diğer güçlü yorumlara da bu sayımızda ulaşabilirsiniz. Bu çerçevede Libya’da barış ve istikrarın kurulması sürecinde hayati olan milis güçlerin silahsızlandırılması ve entegrasyon süreçlerine ilişkin değerlendirme, Komorlar’da 2024 seçim süreçlerinin ülkedeki kırılgan demokrasi üzerine olası etkilerini analiz, Fas-Fransa ilişkilerinde son dönemde ortaya çıkan gerilimleri tetikleyici faktörler ve ikili ilişkilerin geleceğine ilişkin yorum ve Afrika kıtası için hayati olan Afrika Uluslar Kupası’na yönelik gözlem de derinlikli ve kapsayıcı değerlendirmeler olarak 135. sayımızda yer almaktadır.

Gelenek olduğu üzere bu sayımızda da şubat ayı içerisindeki önemli olaylara ilişkin kronoloji, kapak konusuyla ilişkili önemli bir figürün incelenmesi ve bölgedeki meselelere ilişkin önde gelen uzmanlarla yapılan mülakat bulunmaktadır. Röportaj kısmında Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi (MENA) Politikaları ve Toplumları üzerine bağımsız araştırmacı şeklinde çalışmalarını ve araştırmalarını yürüten, İran ile Arap toplumları arasındaki ilişkiler, Filistin meselesi ve Suriye, Irak, Yemen ile diğer çatışmalı ülkelerdeki dinamiklere yönelik analizler gerçekleştiren Hiba Abdulwahhab’ın Gazze İşgali başta olmak üzere bölgedeki düzen arayışlarına yönelik kayda değer tespitleri yer almaktadır. Biyografi/Tema kısmında ise yine bölgesel düzen arayışlarında İran ile ABD arasında denge siyasetini güçlendirerek Irak’ı çatışmalardan uzak tutma siyaseti ile ön plana çıkan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin siyasi kariyeri ve Irak dış politikasına getirdiği önemli değişimlere ilişkin bilgilendirici detayları bulabilirsiniz.

Keyifli okumalar dileğiyle…