Analiz

Ortadoğu Ülkelerine Dair İstatistikler

Bu çalışma Ortadoğu ülkelerine dair temel verilerin yanı sıra ayrıntılı niceliksel verilerin de istatistik tabloları halinde verilmiş olduğu bir derleme çalışması niteliği taşımaktadır. Çalışma kapsamında 23 ülke ele alınmıştır. Bu ülkeler Türkiye, Irak, İsrail, Suriye, Lübnan, Filistin Yönetimi, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Yemen, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Afganistan, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir, Fas, Sudan, Eritre, Etiyopya ve Somali’dir. Ülke kapsamı geniş tutulmuştur. Ortadoğu ile siyasi, beşeri, toplumsal ve kültürel bakımdan etkileşim içerisinde olmuş ve olan ülkeler de dahil edilmiştir. Bu sayede kapsamlı bir karşılaştırma imkanı sunma niyeti sergilenmiştir.

Çalışmada Dünya Bankası’nın Dünya Kalkınma Göstergeleri 2010 (World Development Indicators) başlıklı kitabından birincil derecede faydalanılmıştır. Tabloların büyük çoğunluğu, bu eserden çalışma kapsamına giren ülkelere dair verilerin ayıklanması ve Türkçeleştirilmesi sonucu oluşturulmuştur. Dünya Kalkınma Göstergeleri 2010’un yanı sıra CIA internet sayfasındaki veriler de kullanılmıştır. Ayrıca enerji ile ilgili veriler ABD Enerji Bakanlığı’nın Enerji Bilgi Yönetimi (Energy Information Administration) dairesinin çalışmalarından alınmıştır.

Siyasi ve Askeri Veriler başlıklı ilk bölümde kapsam dahilindeki ülkelerin yönetim biçimlerine ve askeri kapasitelerine dair veriler sunulmuştur. İktisadi Veriler başlıklı bölüm, kapsamdaki ülkelere dair iktisadi verileri detaylı bir şekilde sunmaktadır. İthalat ihracat verilerinden ekonomik sektörlere kadar birçok iktisadi alanda veriler bu bölümde mevcuttur. Toplumsal veriler başlıklı bölüm ise eğitim, sağlık, göç ve yoksulluk ile ilgili verileri içermektedir. Çalışmada çevre, ulaşım ve iletişime dair verilere ayrı bölümlerde yer verilmektedir. Kapsam dahilindeki ülkelerin bu alanlardaki mevcut durumu ayrıntılı bir şekilde sunulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son kısmında Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleri ile ticareti, Türkiye-Ortadoğu arasındaki uçak seferleri ve Ortadoğu’da özellikle Tunus ve Libya’da yaşanan son gelişmeler esnasında Türkiye tarafından bu ülkelerde yapılan tahliye çalışmalarına dair veriler sunulmaktadır.

Araştırma ve inceleme çalışmalarında bir grafik veya tablonun bir paragraf yazıdan daha çok etki sağladığı ve bilgi verdiği kabul edilir. Bu çalışma, tablo ve istatistikleri kategorize edilmiş bir şekilde sunarak ilk planda araştırmacılar için bir referans kaynağı olmayı hedeflemektedir. Çalışma kapsamındaki verilerden hareketle Ortadoğu’nun gerçeğe yakın bir resminin çıkarılması ve bu tespitlerden hareketle analizler yapılması suretiyle Türkiye’de Ortadoğu araştırmalarının gelişmesine hizmet etmesi çalışmanın uzun vadeli hedefini teşkil etmektedir.