Analiz

Suudi Arabistan’da Şii Muhalefet Sorunu ve Etkileri

Suudi Arabistan’daki düzenlenen kitlesel gösterilerin arkasında kendilerine karsı ayrımcılık yapıldığını öne süren Sii muhalefetin Anayasal esitlik talepleri yatmaktadır. Ortadoğu’daki halk hareketlerinin etkisiyle Subat ayında baslayan ve Mart ayı boyunca sürmesi beklenen sokak gösterilerinde mezhepsel, politik ve ekonomik olarak bazı taleplerin gündeme getirildiği görülmektedir. Sii din adamlarının barısçıl gösterilere vurgu yapmasına karsın özellikle genç Siilerin Hizbullah, Iraklı Siiler ve Hutsi güçlerinin askeri basarılarından esinlenerek Suudi re- jimine karsı benzer bir mücadele yöntemi üzerinde durması dikkat çekicidir.

Bu kapsamda Siiler, esit vatandaslık temelinde yeni bir Anayasa’nın hazırlanması ve Kral’ın yetkilerinin sınırlandırılarak Danısma Meclisi yerine seçimle is basına gelmis bir meclisin olusturulması için reformlara öncelik verilmesini istemektedirler. İktidara, güçler ayrılığı ilkesinin Anayasal olarak uygulanması ve yönetim sisteminin de Anayasal monarsiye dönüsmesi yönünde çağrılar yapılmaktadır.

Ayrıca mezhepsel ayrımcılığın sonlandırılması ve ibadet özgürlüğün sağlanması kitlesel gösterilerde öne çıkan taleplerdendir. Suudi Arabistan’da kadıların atanması ve dini eğitim Hanbeli mezhebine uygun olarak yapıldığından, Siiler ciddi sorunlar yasanmaktadır. Bu çerçevede Siilerin Mart ayında doğu bölgesinde yapılması öngörülen gösterilerine katılımın fazla olması durumunda ülkedeki Sii-Sünni gerginliği daha da artacaktır. Kitlesel gösteriler sırasında yasanacak insani sorunlar ise krizin daha da derinlesmesiyle sonuçlanabilir. Dolayısıyla önümüzdeki günlerin Suudi Arabistan rejimi için oldukça kritik geçeceğini ileri sürebiliriz.