Analiz

Türkiye-Yemen İlişkileri ve Yemen’deki Türkiye Algısı

Yemen’deki Osmanlı mirasına rağmen Türkiye ile Yemen arasındaki resmi düzeydeki ilişkiler 1990’ların başına kadar istenilen düzeyde gelişme göstermemiştir. 20 Aralık 1986 tarihinde Başbakan Turgut Özal’ın Yemen ziyaretinin ardından 1988 tarihinde San’a’da ilk Türkiye Büyükelçiliği açılmıştır. 1990 sonrası dönemde ise Türkiye ile Yemen arasındaki ilişkiler ticaretten sağlığa, turizmden eğitime kadar birçok alanda ciddi bir gelişme göstermiştir. Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in 2008’deki ziyaretinin ardından süren karşılıklı resmi ziyaretler son olarak 2011 başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi Yemen ziyaretiyle bir kez daha gündemin üst seviyelerine taşınacaktır.

Soğuk Savaş sonrası dönemde Yemen ciddi sorunlarla karşı kalmıştır. 1991 Irak Savaşına karşı çıktıktan sonra komşu Arap devletleriyle ciddi sorunlar yaşayan Yemen 2000’lerin ardından da bir yandan el Kaide sorunu diğer yandan da rejim karşıtı Şii Hutsi gruplarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. İç savaşın derinleşmesi üzerine Türkiye hem insani yardım programlarını hayata geçirmiş hem de Yemen’in istikrarını, ulusal birliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğini resmi düzeyde açıklamıştır.

Bu kapsamda uluslararası alanda da Yemen hükümetine destek girişimlerine öncelik verilmiştir. Nitekim 2000 Ocağında Londra’da kurulan Yemen’in Dostları grubuna aktif bir destek sağlayan Türkiye, Yemen’deki çatışmaların son bulması amacıyla Yemenli gruplar arasında arabulucu rolü oynamaya da çalışmıştır.