Barzani’den Kandil’e Mesaj: “PKK’nın Bölgemizde Hüküm Sürmesine Müsaade Etmem”

Çetiner Çetin, Gazeteci - ORSAM Danışma Kurulu Üyesi
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile temaslarını tamamladı. Barzani, Ankara temaslarının ardından aralarında ORSAM Danışma Kurulu Üyesi Çetiner Çetin’in de bulunduğu bir grup gazeteciyle Türkiye ziyaretini değerlendirdi. Aşağıda söz konusu görüşmede Mesut Barzani’nin değişik konularda verdiği mesajlar yer almaktadır.
 
Irak’ta işler kötüye giderse halka dönerim
 
Maliki'nin, İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile Merkez Bankası başkanlığını elinde tuttuğunun hatırlatılarak, bundan sonra durumun kötüye gitmesi halinde Kürtlerin Irak ile ilgili bir planlarının bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Barzani, Irak’taki siyasi sürecin sıkıntılı bir döneme doğru sürüklendiğini belirterek,”Irak bir kriz içinde. Sebebi de Maliki’nin iktidarı tek başına diktatör bir anlayışla yürütmesidir. Iraklı tüm etnik, mezhep ve siyasi gruplar olarak çözüm için çalışacağız. Eğer diğer çevreler samimi olmazlarsa ve çözüme hazır olmazlarsa o zaman biz de halka döneriz” dedi. Barzani, “Bağımsız bir devlet olmak her milletin doğal hakkıdır. Bizim tercihimiz Irak’ın geneline çözüm getirmektir.” diye konuştu.
 
PKK konusundaki görüşüm açıktır
 
PKK konusundaki görüşünün açık olduğunu ve bunun herkes tarafından bilindiğini belirten Barzani, “PKK sorunu barışçıl yollardan çözülmelidir. Çözüm süreci için çaba sarf edeceğiz.” Dedi. “PKK silahı seçerse Kürt bölgesinde buna izin vermem” diyen Barzani konuya ilişkin net tavrını koydu. Bundan sonra şiddet devam ederse bu Kürt meselesine zarar verir. PKK beni dinlerse sürecin bu şekilde işlemeyeceğini görür. Ama savaş yönünde karar verirse bu savaşı bölgemize çekmesine izin vermeyiz” dedi.
 
Türkiye’de Kürt sorunu ile ilgili olarak AK Parti döneminde çok büyük değişikliliklerin olduğunu vurgulayan Barzani, Kürt sorununun 15 yıl önceki durumundan çok daha farklı bir noktada olduğunu ve AK Parti’nin çözüm konusunda çaba sarf ettiğini gördüklerini belirtti. Barzani, “Türkiye’de şüphesiz büyük değişimler gerçekleşti. Geçen sene Sayın Erdoğan Erbil’i ziyaret etmişti, o ziyarette Kürtleri inkarın geride kaldığını söylemişti. Bu bizim için büyük bir adımdı. Türkiye devletinin bu yeni bakışına PKK ve BDP’nin daha fazla destek vermesi gerektiğine inanıyorum. İşbirliği ortamı oluşabilmesi için çaba göstereceğiz. Bence çok ortak yönler aramalılar. PKK ve BDP bakış açısını değiştirmeli.” İfadelerini kullandı.
 
Türk dış ve iç politikasında olumlu gelişmelerin olduğunu kaydeden Barzani, “Gelişmeler belki Kürtlerin istediği boyutta değil ama karşı koymak değil desteklemek gerekir. Çünkü Türkiye geçmişte yaşananlarla Irak’ta yaşananlar farklı. O nedenle ben iyimserim. Açılımlar ve izlenen yeni çizgi Türkiye’nin Kürtlerle ilişkisini güçlendirir. Kürt ve Türkler olarak kardeşçe yaşamalıyız, düşman değil.”
 
Barzani, Oslo’da gerçekleşen PKK ve Devlet yetkilileri arasındaki görüşmelere aracı olmadıklarını belirtti. Barzani, “Biz görüşmeler sürecinde arabuluculuk rolü üstlenmedik” dedi.
 
PKK’nın kendi hakimiyet alanlarında hüküm sürmelerine göz yummayacaklarını ifade eden Barzani, “silah çağı geride kaldı. Artık silahla bir yere varılamaz” şeklinde konuştu. Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı ayrıca Kürt sorununun silahla değil, barışçıl yollarla çözülebileceğini belirtti ve “PKK'ya nasıl yaklaşacağımızı ABD söylemiyor” dedi.
 
“PKK'ya silah bıraktırırım” sözlerinin kendisine ait olmadığını belirten Barzani, Türkiye ile Kandil arasında arabuluculuk yapıp yapmadığı yönündeki soru üzerine de şunları söyledi: “Bizim üzerimizden Kandil ile herhangi bir toplantı ve görüşme gerçekleşmedi. Ben 'PKK'ya silah bıraktırırım' demiş değilim. Silah çağının geride kaldığını söylüyorum. Bana kulak verilirse barışçıl yöntemler aramalılar. Bu dönemden sonra silahla bir yere varılamaz. Bundan sonra PKK silah yöntemini sürdürürse sonucuna kendi katlanır. Ben PKK'nın Irak Kürdistanı'nda hüküm sürmesine müsaade etmem.” ifadelerini kullandı.
 
ABD’nin niyetini öğrendik
 
ABD temaslarının çok kritik bir süreçte gerçekleştirdiğine dikkat çeken Barzani, “ABD’nin resmi tutumunu öğrenmek istedik. ABD’nin resmi tavrı federal, çoğulcu bir Irak’tan yana olduklarını öğrendik. Kürdistan halkına karşı görevlerimiz var. Irak’ın iç işlerinde ABD’nin taraf olmasını istemiyoruz. Irak’ın iç meselesini Irak halkları Irak anayasasına göre çözebilir.” diye konuştu.
 
Kerkük’ük kaderine Kerküklüler karar verecek
 
Kerkük’te işleyen bir Anayasal süreç olduğunu hatırlatan Barzani, Kerkük sorununun çözümü Irak Anayasasının 140’ın maddesinin uygulanması ile mümkün olabileceğini belirtti. Barzani, “Kerkük konusunda Türkiye’nin daha farklı ve daha fazla anlayışı söz konusudur. Kerkük’ün geleceğine Kerkük halkı karar verecektir. Mezhepsel ve etnik açıdan Kerkük’ün örnek bir kent olmasını istiyoruz. Anayasanın 140. maddesi gereğince Kerkük’ün ilk aşamada durumunun normalleşmesi gerekiyor ardından bir sayım yapılması gerekecek ve ardından halk kendi kararını kendisi verecek. Biz bu sürecin uygulanmasından yanayız” dedi.
 
Barzani, Irak’ta yaşan siyasi krizin önemli aktörlerinden Tarık El Haşimi’nin de durumuna ilişkin olarak, “Haşimi’yi hala ülkenin Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görüyoruz. Şayet Haşimi gelmek isterse bizim bölgemizde özgürdür.” Ülkede yaşanan siyasi krizde kendilerinin taraf olmayacağının altını çizen Barzani, “Biz Kürt Şii veya Sünni ittifakları kurarak bir başka grubun ezilmesinden yana olmayız. Tüm Iraklı gruplar bizim müttefikimiz ve bizim savaşımız diktatörlerle olacak. Hiçbir grubun bir başkasına karşı diktatörce yaklaşımını desteklemeyiz, bu diktatör Kürt olsa ona karşı da kavgamızı veririz.” İfadelerini kullandı.
 
Suriye'de vatandaşlık hakkı bile yok
 
Suriye'deki Kürtlerin durumuyla ilgili soru üzerine Barzani, genel olarak Suriye halkıyla beraber olduklarını ve Suriye halkının yanında durduklarını söyledi. Barzani, “Ama Suriye'deki Kürtlerin vatandaşlık hakkı bile yok, bu hakkı kazanmalarını destekliyoruz.  Suriye'deki Kürtler, Suriye Ulusal Konseyi ile görüşüyorlar. Ancak henüz bir sonuç alınmış değil” dedi.
 
Türkiye ile ilişkilere Türkiye’den iki kat fazla biz önem veriyoruz
 
Türkiye ile ilişkilerin her zaman kendileri için önemli olduğunu söyleyen Barzani, “Ben var olan bir milleti temsil ediyorum. Her zaman Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istedik. AK Parti’nin izlediği politika olumludur. Onlar bu ilişkiye önem veriyorsa biz iki kat önem veririz. Ama bize küçümseyerek bakanları biz de ziyaret etmeyiz. AK Parti sadece Irak Kürdistan’ı için değil. Türkiye’nin dünyadaki politik ve siyasi itibarı açısından da 10-15 yıl öncesine göre daha iyi bir noktaya taşıdı.”
 
Kürt konferansı için tarih belli değil
 
Önümüzdeki aylarda yapılması düşünülen ve tüm Kürt gruplarının davet edileceği Kürt konferansı için çalışmaların devam ettiğini ve henüz bir tarihin kesinleştirilemediğini belirten Barzani, “Daha zaman belirlenmiş değil. Bu konferansın yapılış amacı barış mesajı vermektir. Konferansı yapılacağı yer konusu da henüz netlik kazanmadı” dedi.
 
Son olarak Kuzey Irak’taki petrol çalışmalarına değinen Barzani, “Kuzey Irak’ta her geçen gün yeni rezervlerin ortaya çıktığını, Türkiye ile teknik görüşmeler yapıldığını, heyetler arası görüşmelerin sürdüğünü ve bunların devam edeceğini” belirtti.