Su, Devletlerin Ona Yüklediği Anlamı Taşır: Ortadoğu’da Suyun Etkin Kullanımının Zorluğu ve Bölgedeki Huzur ve İstikrarla Olan İlişkisi Üzerine

Suyun etkin kullanımını gündeme taşımak ekonomik açıdan rasyonel olmakla birlikte siyasi açıdan zordur. Gelişmiş ekonomilere sahip birçok ülkede bile durum böyleyken, çoğu Ortadoğulu için suyun etkinliği “suyun pahalılığı” anlamını taşımaktadır. Suyun etkin kullanımının arttırılmasının gerekliliği ve zorluğu arasındaki ikilem ancak yavaşça gelişen avantajların dahi önemli kabul edilmesini öngörenbirleşik (kompozit) bir stratejiyle aşılabilir.

Ortadoğu gibi bir bölgede yeni su kaynakları bulmak ya da bu kaynaklara ulaşmak gittikçe pahalılaşmaktadır. İklim değişikliğine bağlı nedenlerin de Bölge’nin neredeyse tamamındaki su kaynaklarını azalttığı göz önüne alındığında bu durum daha da zorlayıcı bir noktaya gelecektir. Bu nedenle suyun her bir damlasının hesap edilmesi ihtiyacı bastırıcı biçimde doğmaktadır. Ortadoğu ülkeleri, su paradigmasının çok daha ötesinde ikili diplomatik ilişkilerde de gerginliğe yol açabilecek olan sınıraşan su kaynaklarına başvurmak yerine su verimliliği noktasında etkin birtakım teknolojiler, politikalar ve uygulamalardan faydalanarak su kullanılabilirliğini arttırmanın yollarını aramalıdır. Bu bağlamda, su kayıplarının, kullanılan su miktarının yaklaşık olarak yarısına eşit olduğu Ortadoğu’da verimlilik, kullanılabilir su miktarını artırmanın en iyi yoludur.

Tarımda Kullanılan Her Bir Damlanın Değerlendirilmesi:
Tarımın en öncelikli alan olduğu su götürmez bir gerçektir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre sulama için kullanılan suyun `’ı suyollarına karışma veya buharlaşma-terleme nedeniyle boşa harcanmaktadır. Ancak bunun bir dünya ortalaması olduğu ve özellikle buharlaşma kayıplarının Ortadoğu’da daha yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Tarımsal su kullanımında dünya ortalaması yaklaşık p iken birçok Ortadoğu ülkesi için bu ortalama