Analiz

Türkiye ve Arap Birliği'nin Suriye’ye Yaptırım Kararları ve Olası Sonuçları

Dışişleri Bakanı Davutoğlu tarafından açıklanan yaptırım kararları ile birlikte Türkiye son on yıldır entegrasyonu hedeflediği Beşşar Esad rejimi ile ilişkilerini sonlandırmıştır.

66 yıllık tarihi boyunca Arap Birliği ilk kez birlik üyesi bir üyeye karşı ekonomik ve siyasi yaptırım kararı almıştır. Türkiye ile eşgüdüm içinde yürütülen bu süreç Beşar Esad yönetiminin geleceği açısından son derece kritik öneme sahiptir. 

Arap Birliği ve Türkiye’nin ardından İslam İşbirliği Teşkilatı da Suriye’nin sivil insanların yaşamını hedef alan saldırılarını kınamış ve alınan yaptırım kararlarını desteklediğini açıklamıştır.

Hem Türkiye-Suriye hem de Ürdün-Suriye sınırında kayıt dışı diye nitelendirebileceğimiz önemli bir sınır ticareti bulunmaktaydı. Temel ihtiyaç maddeleri başta olmak üzere, sigaradan şekere kadar bir çok mal sınırdan karşılıklı olarak geçmekteydi. Yaptırım kararları ile birlikte sınır ticaretinin durma noktasına gelmesi, sınır ticaretiyle geçiminin sağlayan binlerce ailenin de ekonomik sorunlar yaşamasına yol açacaktır.

Bu çalışmada da Arap Birliği’nin Suriye politikası ve örgütü Suriye’ye yaptırım uygulamaya iten süreç ele alınacaktır. Sonuç kısmında yaptırımların Suriye üzerindeki olası etkileri değerlendirilecektir.